Brüsszel megakaszthatja a HDD-gyártók fúzióját

Idén tavasszal felgyorsult a konszolidáció a merevlemezpiacon. Márciusban a Western Digital közölte, hogy felvásárolja kisebb riválisát, az időközben Viviti Technologiesra átkeresztelt Hitachi Global Storage Technologiest, majd egy hónappal később az iparág másik fajsúlyos szereplője, a Seagate döntött a Samsung HDD-gyártó üzletágának akvizíciójáról. Mivel e tranzakciók teljesen átrajzolhatják a piacot, alapos versenyügyi vizsgálatoknak néznek elébe.

Európa aggódik

Western Digital HDDAz Európai Bizottság (EB) május végén bejelentette, hogy a tervezett fúziók hatásainak feltárására hosszabb, 90 napos vizsgálatot indít. Ez minden olyan egyesülés esetében bevett eljárás, melyről az előzetes piacelemzés megállapítja, hogy alkalmas lehet az adott piacon a verseny torzítására – többek között az Oracle-Sun akvizíció engedélyezését is ilyen procedúra előzte meg. A merevlemezgyártók összeolvadása ügyében a döntést október 10-ig kell meghoznia Brüsszelnek.

A Western Digital augusztus közepén egy tőzsdei közzétételben számolt be arról, hogy ún. kifogásközlő nyilatkozatot kapott az EB-től, amelyben a hatóság felsorolja a Viviti-felvásárlás hatásaival kapcsolatos észrevételeit és aggályait, ezekre a gyártónak válaszolnia kell. Brüsszel szerint a tranzakció – melynek révén egy közel 50 százalékos részesedéssel rendelkező piacvezető vállalat jönne létre – a verseny és a kínálati paletta szűküléséhez, az árak emelkedéséhez vezethet, valamint növelheti a merevlemezgyártók összejátszásának esélyeit.

Az EB tart attól is, hogy az író-olvasó fejeket gyártó egyetlen talpon maradt, önálló vállalat, a TDK üzletmenetét is hátrányosan befolyásolhatja a két fúzió. A Samsung a TDK egyik legnagyobb ügyfele, de feltételezhető, hogy az író-olvasó fejeket házon belül gyártó Seagate kötelékében már nem támaszkodna külső beszállítóra. Brüsszel aggódik amiatt is, hogy külső háttértárak piacára is hatással lesznek a felvásárlások, mivel csökken a potenciális beszállítók száma, ami az árak emelkedéséhez és a választék szűküléséhez vezethet.

Hivatali időzavar

A kettős felvásárlás elbírálása egyben az európai versenypolitikai szabályozás tesztje is. Vitatható módon ugyanis csak a Viviti-akvizíciót a piac számára előbb bejelentő Western Digital kapott hivatalos kifogásokat Brüsszeltől, a Seagate nem. Mindez azért történt így, mert az utóbbi a hatósági eljárásban fürgébben lépett: április 19-én, a sajtóbejelentéssel egy időben jelentette az ügyletet az EB Versenypolitikai Főigazgatóságánál, míg a rivális több mint egy hónappal az ügylet nyilvánosságra hozatalát követően, egy nappal a Seagate után tette csak meg ugyanezt.

Márpedig a testület a hivatalos hatósági bejelentés sorrendjében bírálja el az eseteket, így a Western Digital esetében úgy mérlegeli a várható helyzetet, mintha a Seagate-Samsung összeolvadás már megtörtént volna, azaz háromszereplős iparággal számol. A Seagate esetében viszont a sajátos időrendiség miatt a Western Digital tranzakcióját nem veszik figyelembe, és még négyszereplős piacot vizsgálnak a jogászok. A Seagate feltehetően ennek köszönhetően mindeddig nem kapott kifogásközlő nyilatkozatot, és úgy számol, hogy nem is fog.

A Western Digital szerint ez az eljárás nonszensz, ezért megtámadták az uniós Közszolgálati Törvényszéknél. „Meggyőződésünk, hogy az ügylet versenypárti és ezért engedélyezni kell. Reméljük, hogy az EB sorrendiséggel kapcsolatos álláspontja nem fogja a tranzakció végleges megítélését befolyásolni” – közölte ezzel kapcsolatban a vállalat a Bloomberg-gel.

Ha a tervezett fúziók létrejönnek, három szereplő marad a merevlemezgyártói piacon. A legnagyobb a Western Digital lesz közel 50 százalékos részesedéssel, a Seagate részesedése az akvizíció után a jelenlegi 30-ról 40 százalék körüli tartományba emelkedik, míg a maradék jó 10 százalék a Toshiba-Fujitsu kezében van.

Azóta történt

Előzmények