Hatalmas összeget fizet az Apple Tim Cook korábbi kijelentése miatt

490 millió dollárban egyezett ki az Apple egy csoportos kereset kapcsán, ami Tim Cook Kínával kapcsolatos, eladásokra vonatkozó kijelentése miatt indult.

Az Apple belement, hogy 490 millió dollár keretében kiegyezzen egy csoportos kereset kapcsán. A per azért indult, mert a vád szerint Tim Cook kijelentése megkárosította a részvényeseket, amikor elfedte, hogy csökken az iPhone-ok iránti kereslet Kínában.

Az Apple még 2019 januárjában csökkentette a negyedéves árbevételi előrejelzését 9 milliárd dollárral, az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültségre hivatkozva. 2018. novemberében Cook még arról beszélt az elemzőknek, hogy egyes piacokon eladási nyomást érez az Apple (főleg a meggyengült helyi valuták miatt), de Kínát nem tenné ebbe a kategóriába. Napokkal később a gyártás csökkentésére utasították partnereiket. 2007 óta az volt az első csökkentett árbevételi előrejelzés, másnap a 10 százalékos tőzsdei zuhanás 74 milliárd dollárt párologtatott el a piaci értékből (azóta ez a trend igazából rendszeressé vált, sőt, akár sokkal nagyobb értékvesztések vagy akár növekedések is megfigyelhetőek, és nem csak az Apple kapcsán).

Az Apple tagadja a felelősségét, de a bírósági papírok szerint azért egyezett ki, hogy elkerülje a per további költségeit és időigényét.

Az egyezség azokra a befektetőkre vonatkozik, akik Cook a kijelentései és az előrejelzés között vettek Apple-részvényt.

A részvényeseket képviselő ügyvédek nagy győzelemről beszélnek, de ez nem véletlen, ugyanis az összeg akár 25 százalékát is megkapják.

Az Apple árfolyama egyébként 2019. januárja óta több mint megnégyszereződött.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények