Csoportos pert kezdeményzett a Tesla ellen egy autótulajdonos

Az elégedtelen ügyfél úgy véli, messze nem áll egyedül a problémájával.

A San Franciscó-i illetőségű Jose Alvarez Toledo, egy Tesla Model 3 tulajdonosa hétfőn egy olyan keresetet nyújtott be egy kaliforniai szövetségi bíróságon, melyben csoportos pert kezdeményez az autógyártóval szemben.

A panasz lényege a tulajdonos szerint egy olyan hiba, melyről már nagyon sok Tesla-tulajdonos beszámolt, az úgynevezett „phantom braking”, vagyis amikor az autó vezetéssegítő rendszere (legyen az Autopilot vagy Full Self-Driving) egy nem létező objektumot észlelve vészfékez. Toledo beadványában „ijesztő és veszélyes rémálom”-nak nevezi azt, amit ilyenkor átél (és nem egyszer élte át), amint írja: a biztonságinak szánt funkció ebben a formájában akár életveszélyes helyzeteket is előidézhet.

A panaszos úgy ítéli meg, hogy a Tesla egy jelen állapotában nem biztonságos vezetéssegítő rendszert dobott piacra, ezért keresetének csoportos perként való kezelését kéri a bíróságtól, vagyis hogy mindenki csatlakozhasson hozzá, akinek hasonló gondja támadt a Tesla autójával. Toledo hangsúlyozza, hogy tudomása szerint a Tesla már évek óta tud a rendszernek erről a hibájáról, ám a versenyhátránytól és a profit csökkenésétől tartva nem hozzák ezt nyilvánosságra, és biztonságosként árulják a veszélyes rendszereket.

A keresetben több törvénysértéssel is vádolják a gyártót: a Teslánál elhallgatták az Autopilottal kapcsolatos biztonsági kockázatokat, nem tartották be a szerződésben ígért garanciákat, tisztességtelenül hasznot húztak a még nem kész, tesztállapotú Autopilot értékesítéséből, illetve megsértették Kalifornia állam versenyügyi törvényeit.

A Tesla egyelőre nem reagált a beadványra.

A kereset szorosan kapcsolódik egy kiterjedtebb, az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet, az NHTSA által végzett, már zajló vizsgálathoz, amelyben szintén az Autopilot működése, konkrétan a váratlanul, indokolatlanul bekapcsoló vészfék van a fókuszban. A „phantom braking” az NHTSA adatai szerint már bizonyítottan számos komoly balesetet okozott az Egyesült Államokban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények