Történelmi győzelmet aratott az AMD

Arra még nem volt példa, hogy az Advanced Micro Devices mikroprocesszoraira épülő számítógépekből több fogyjon az amerikai kiskereskedelemben, mint Intel-alapú konfigurációkból – egészen mostanáig. A Current Analysis piackutató adatai szerint ugyanis most megtörtént az elképzelhetetlen: az AMD chipes asztali és hordozható gépek októberben a piac 49,8 százalékát adták, míg a processzorpiacot egyébként toronymagasan vezető Intel csak 48,5 százalékot tudott kihasítani magának.

A sunnyvale-i félvezetőgyártó már szeptemberben is jól teljesített, akkor azonban csak az asztali gépek szegmensében előzte be ősi mumusát. Októberben viszont tovább növelte befolyását – a desktopok esetében 52-ről 67,7 százalékra, a noteszgépek esetében pedig 26,2-ről 31,5 százalékra –, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy az összesítésben is lelépje az Intelt. A piackutató szerint óriási fegyvertény lenne, ha az AMD képes lenne az előnyét megtartani a karácsonyi szezonban is.

A piacon ezzel együtt is az Intel a meghatározó. Noha a kiskereskedelemben az AMD több processzort értékesített, árbevétel alapján továbbra is az Intel áll az élen 57,6 százalékos részesedéssel. A teljes amerikai piacon – melyhez hozzátartoznak az olyan közvetlen értékesítéssel operáló gyártók is, mint a kizárólagos Intel-partner Dell – szintén az Otellini-birodalom áll az élen.

Azóta történt

Előzmények

  • Belehúz az AMD

    Tovább nőtt a kisebb chipgyártó részesedése a processzorpiacon.