Tovább aprítja egymást a Microsoft és a Google

Továbbra sem jutott egyezségre a két it-óriás a volt microsoftos technológiai vezető, Kai-Fu Lee nyári átigazolása miatt kirobbant perben. A kínai szakember júliusban távozott a Google-hez, hogy ott az új keresőtechnológiák K+F részlegét irányítsa – lényegében ugyanazt folytatva, mint amit a Microsoftnál végzett.

A munkajogi per egyik szála ma folytatódik egy kaliforniai bíróságon. Ezt a keresetet a Google indította válaszul a Microsoft perére, és azt szeretnék elérni, hogy a Kai-Fu Lee alkalmazását jelenleg ellehetetlenítő Microsofttal kötött munkaszerződését – amely kizárja, hogy a szakember egy versenytársnál dolgozzon, és amely ezáltal a Microsoft keresetének alapját képezni – megsemmisítse. A kaliforniai ítélkezési szokás híres arról, hogy nem nézi jó szemmel az ilyen módon megkötő munkaszerződéseket, ezért a Google-nek minden esélye meg is volt, hogy a Santa Clara-i bíróságon, úgymond hazai pályán, megnyerje a pert.

Ezt kivédendő a Microsoft válaszul szövetségi szintre emeltette az ügyet arra hivatkozva, hogy a két cég más államban székel. A Google ugyan még mindig kérhette, és élt is ezzel a jogával, hogy a tárgyalás maradjon Kalifornia államban, viszont a Santa Clara-i megyei bíróság helyett a San Jose-i szövetségi bíróság fogja tárgyalni az ügyet. A különbség az érintettek szempontjából sorsdöntő lehet: a szövetségi bírókat ugyanis nem választják, és a lehetséges esküdtek is távolabbról érkeznek, nem a Google szülővárosából.

A Microsoft természetesen azt szeretné elérni, hogy a perben végül az általuk benyújtott keresetet eredetileg tárgyaló, a Microsoft székhelyén illetékes Washington állami bíróság mondjon ítéletet – hiszen nekik is jól jön a hazai pálya előnye. Ez a bíróság már hozott egy végzést, amely ideiglenesen megtiltotta Kai-Fu Lee munkába állását a Google-nél, amíg végső döntés nem születik – ez januárra várható.

A Google nem fogadta el a Microsoft peren kívüli megegyezési javaslatát, hogy az átcsábított kínai szakember feladatait korlátozzák le, amíg a versenytársnál való alkalmazást kizáró munkaszerződés le nem jár jövő júliusban.

Azóta történt

Előzmények