A Tesla túlfizetett vezetői visszaadnak 735 millió dollárt

Túlkompenzálták a Tesla vezetőit, egy per hatására pedig úgy döntöttek, visszaadnak 735 millió dollárt. Elon Musk 56 milliárd dolláros kompenzációs csomagját ez nem érinti.

Delaware egyik bíróságának dokumentumai alapján egy per vádjainak hatására a Tesla vezetői visszaadnak 735 millió dollárt, mert túlkompenzálták saját magukat juttatások terén. Ez az egyik legnagyobb összeg, amiben hasonló ügyben kiegyeztek már részvényesekkel.

A dokumentumok alapján a vezetők jó hiszemben cselekedtek, továbbá a részvényesek érdekeit tartották szem előtt – de a pereket kerülendő inkább kiegyeznek. A vád szerint tisztességtelen és túlzó kompenzációban részesültek.

A megegyezés részeként a 2021, 2022, 2023 évi kompenzációról is lemondanak a vezetők, a számítás módján változtat az igazgatótanács. A Tesla egyébként azzal védekezett, hogy példa nélküli növekedést produkáltak, az árfolyam is hatalmas ugrott, így a juttatások értéke is – a cég pedig azt akarta, hogy a vezetők juttatásai összhangban legyenek a befektetői célokkal.

A pert 2020-ban indította egy Tesla-részvényeket is birtokló nyugdíjalap, a Tesla-vezetők 2017-től elérhető részvényopciói miatt. Az érintett vezetők között az Oracle társalapítója, Larry Ellison is ott van. Elon Musk 56 milliárd dolláros kompenzációs csomagját azonban nem érinti az ügy, azt külön perben támadják a részvényesek – ott is hamarosan döntés várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények