Letölthetők lesznek a YouTube-videók

Külső segédprogramok segítségével eddig is le lehetett tölteni filmfelvételeket a YouTube-ról, hamarosan azonban jó eséllyel hivatalosan is támogatottá válik ez a lehetőség. Amint a Creative Commons licencelést kitaláló Lawrence Lessig észrevette: Barack Obama amerikai elnökjelölt – holnaptól amerikai elnök – múlt heti beszédének felvétele alatt megjelent a „Click to download” („Kattints a letöltésért!”) opció, mely eddig látványosan hiányzott a legnépszerűbb videomegosztó repertoárjából.

„A YouTube fokozatosan teszi elérhetővé a letöltést, első lépésben olyan tartalmaknál, amelyek igyekeznek megfelelni a nyílt kormányzás elveinek. De azt mondják: szélesebb körben is felkínálják majd” – írja blogjában Lessig. A Google a jövőbeni tervekről – az amerikai nagyvállalatok gyakorlatához hűen – nem volt hajlandó beszélni, az Obama-videó oldalán felbukkant lehetőségről csupán annyit közöltek: „Egyelőre az a fontos, hogy az amerikai politika e történelmi pillanatára készülve elérhetővé tettük ezt az opciót.”

Tény, a „letöltés engedélyezése” lehetőség egyelőre nem szerepel a regisztrált felhasználók számára az anyagok feltöltésekor felkínált opciók között, de valószínűleg sokan örülnének neki, ha felbukkanna. A letölthetőség egyébként a hamarosan végleg eltűnő Google Video szolgáltatásnak már régóta része volt. Akárcsak ez utóbbinál, a YouTube-on is jó minőségű, MPEG4 tömörítésű és H.264 kódolású anyagokat lehet lehúzni.

Azóta történt

Előzmények