A CES slágere: internet a tévé képernyőjén

Az Intel és az Adobe Systems tegnap jelentették be, hogy közös projektet indítanak, melynek célja, hogy az Adobe Flash technológiáját az Intel egyik processzorára (Media Processor CE 3100) optimalizálják, s így például a digidobozokban és a HD tévékben is megjelenjék az Adobe megoldása.

Mary Ragland, az Intel szóvivője elmondta, hogy a Flash-támogatás jelentősen bővíti majd az internetes tartalmak különféle szórakoztatóelektronikai eszközökön történő megjelenítését. Az első, az Adobe Flash Lite-ot támogató processzorok az év közepétől érkeznek a piacra. Az Intel és az Adobe egyébként a tavaly májusban indított Open Screen Project keretében végzi a közös munkát, ahol húsz nagy iparági szereplő állt össze az internet és a televízió használatának összekapcsolására, például a fejlesztőknek szánt Adobe AIR (Adobe Integrated Runtime) támogatását alakítják ki, s ezzel a munkával a szóvivő szerint az év végére lesznek kész.

Az LG is komoly lépéseket tett ebben az irányban. A múlt héten jelentették be, hogy olyan Blu-ray lejátszókat készítenek, melyek képesek a CinemaNow online filmkölcsönző anyagait, illetve a YouTube tartalmait stream módon lejátszani, a CES-hez (Consumer Electronics Show) kapcsolódva pedig tegnap közölték, hogy olyan HD tévéket kínálnak („Broadband HDTV”), melyek Ethernet csatlakozója lehetővé teszi, hogy a Netflix kölcsönző tagjai közvetlenül az internetről tölthessék le és nézhessék meg a filmeket, szintén stream módon.

A hányatott sorsú Yahoo! is tegnap jelentette be, hogy megállapodást kötöttek a Samsunggal, s a cég új televízióiban már jelen lesznek a Yahoo! minialkalmazásai, melyek internetes szolgáltatásokat nyújtanak (a Yahoo!-nak és az Intelnek tavaly nyár óta már van egy hasonló célú együttműködése: a Widget Channel keretrendszert alakították ki, s a Samsung is kínál már egy ilyen megoldást az „Internet-enabled TV” technológia keretében, s tavaly óta az „InfoLink” szolgáltatás segítségével a USA Today hírei juthatnak el az erre alkalmas televíziók képernyőire).

A Yahoo! alkalmazásával ellátott tévék tavaszig kerülnek a boltokba Kanadában, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában, Dániában, Norvégiában, Svédországban és Finnországban.

A CES-en bemutatandó új eszközök árairól egyelőre még nem állnak rendelkezésre információk.

Azóta történt

  • Tévézzünk együtt az interneten!

    A közösségi oldalak új terepen jelennek meg: nézzünk filmeket együtt, akár kontinensnyi távolságból!

  • Női kézben a Yahoo! irányítása

    A cégalapító másfél évig bírta a vezérigazgatói poszton. Tapasztalt utódja korábban az Autodesk élén már bizonyított.

  • Itt a netdoki

    Mától akár online is látogathatunk orvost az USA egyik államában, ahol az új rendszerű konzultáció forradalmasíthatja az eddigi gyakorlatot.

  • Letölthetők lesznek a YouTube-videók

    Hivatalosan az amerikai elnökjelölt egyik beszédénél bukkant fel először ez a lehetőség.

Előzmények