Újra eladták az Elendert

A New York-i tőzsdén jegyzett Euroweb International Corp. szerezheti meg a magyarországi internetpiac egyik meghatározó cégét, az Elender Rt.-t. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a vételi ajánlatról szóló szerződést már alá is írták.

Ezzel és egy korábbi lépésével az Euroweb lett Magyarország legnagyobb független internetszolgáltatója, ugyanis az Elenderen kívül a közelmúltban döntött a PanTel Rt. Euroweb Hungary Rt.-ben lévő 51 százalékos részesedésének megvásárlásáról is. Az akciókkal várhatóan 43 millió dollárra növekedhet az éves bevétel, ami az egy évvel korábbihoz képest 300 százalékos növekedést jelenthet. Mérföldkőnek minősítette a lépést az Euroweb International vezérigazgatója, Törő Csaba, aki nemrég még a PanTel Rt. vezérigazgatója volt.

1999-ben már egyszer eladták a főleg Kóka János nevével fémjelzett céget, de ezt a tulajdonosváltást (PSINet) hamarosan újabb követte. Az akkori üzlet az amerikai PSINet első akvizíciója volt Közép-Európában, a hírek szerint 7,5 milliárd forint körüli vételárért kelt el akkor az Elender. Három év után aztán ismét magyar tulajdon lett a Kft. (a név pedig ismét Elender), miután az egykori jogelőd Elender Kft. tulajdonosai a Wallis Rt.-vel közösen visszaszerezték a céget.

A mostani, közelebbről meg nem nevezett összegű értékesítési tranzakció véglegesítéséhez még szükség lesz az Euroweb International igazgatótanácsának és a magyar versenyhivatalnak a jóváhagyására.

Azóta történt

Előzmények