Egy nagyon apró hajszál választja el a Microsoftot az Activision felvásárlásától

Már az amerikai hatóság fellebbezését is elutasították, és a Sony is aláírt a Microsofttal a Call of Duty kapcsán – gyakorlatilag a britek jelentik az utolsó akadályt a 75 milliárd dolláros felvásárlásban, de jó eséllyel ők is meggondolják magukat.

Bár az amerikai FTC mindent elkövetett, hogy blokkolja a Microsoft és az Activision Blizzard eddig 69, immáron 75 milliárd dollárosnak mondott felvásárlását, a hatóságot sokkolta, amikor egy amerikai bíró ellenük ítélt, és visszautasította, hogy leállítsa a felvásárlást.

Az FTC azonnal fellebbezett, de rövid időn belül már a fellebbezését is elutasították, így az USA gyakorlatilag zöld utat adott a kormány és a hatóság tiltakozása ellenére a felvásárlásnak. Ezzel már csak egy hajszál választja el a két felet az üzlettől.

Brad Smith, a Microsoft elnöke külön örült a gyors reakciónak, így állítása szerint az FTC nem késlelteti tovább az üzletet, egy lépéssel közelebb kerültek a maratoni, globális hatósági vizsgálatok lezárásához.

Így mostanra már csak Nagy-Britanniával van gondja a történelem legnagyobb videojáték-üzletének, az FTC a jelentések szerint felhagyhat a küzdelemmel, amiért a fellebbezését is elutasították (hasonló volt a helyzet a Meta és a Within kapcsán is).

A brit CMA felhős aggályok miatt korábban blokkolta a felvásárlást, a Microsoft a történelme legsötétebb napjának nevezte akkor a döntést – az amerikai történésekre reagálva viszont a britek jelezték: részletes, átfogó, új ígéreteket kaptak a Microsofttól, meggondolhatják magukat, és gyors döntést ígértek.

A korábbi vádak szerint az üzlet ártana a fogyasztóknak, a Microsoft kizárná a riválisokat – a legtöbbel 10 éves megállapodást kötött már erre válaszul a redondi cég, de az FTC szerint így is a játékipar jövője a tét, és az, hogy a gamerek hogyan játszanak majd, összevonják-e egy nagy, zárt fal mögé a teret hódító előfizetéseket és felhős piacokat.

A Microsoft tartja magát ahhoz, hogy nem lenne üzletileg értelme az exkluzív játékoknak és a riválisok kizárásának, a címek Xboxra és előfizetéses szolgáltatásra halmozásának.

Az üzlet egyik legnagyobb kritikusa a Sony volt, de vasárnap licencmegállapodást kötöttek: a Call of Duty a riválisnál is elérhető marad, a felvásárlás után is.

Azóta történt

Előzmények