Tovább húzzák a britek a Microsoft idegeit

Augusztus 29-re ígérik a döntést a Microsoft és az Activision üzlete kapcsán, addig is nyilvános visszajelzéseket vár a brit trösztellenes hatóság.

Miután az amerikai bíróság lényegében elgáncsolta a helyi hatóságokat, lényegében az USA-ban is zöld utat kapott a Microsoft és az Activision 69 milliárd dolláros üzlete. Ennek létrejöttétől már csak egy apró hajszál választja el a feleket: ez pedig a brit trösztellenes hatóság.

Nagy-Britannia korábban blokkolta az üzletet, de hatalmas nyomásra, majd az EU és az USA zöld lámpájának hatására úgy döntött, a Microsoft fellebbezése miatt újraértékeli a helyzetet.

Jelenleg a nyilvános visszajelzéseket várja a helyi trösztellenes hatóság, végleges döntést pedig augusztus 29-re ígér.

A Microsoft szerint fel kell oldani a blokkolást, méghozzá az EB felé mutatott, jogi kötelezettségvállalások és a Sonyval történt megállapodás miatt. Egy évtizedes licencelésről állapodtak meg továbbá az NVIDIA, Boosteroid és Ubitus cégekkel is, ami a felhős gaming piacán és fokozta a versenyt (ennek megszűnésétől tartottak a britek).

A brit CMA azt ígéri, alaposan megvizsgálják a Microsoft érveit és új vállalásait, valamint mások véleményét.

A Microsoft szerint azért is kell engedélyezni az üzletet, mert ha megszegnék a saját vállalásaikat, akkor az EU-s engedélyt elveszítenék, továbbá a 2022-es adatokkal számolva 19,8 milliárd dolláros büntetést kapnának (a globális árbevétel 10 százaléka a maximum) – ezt pedig nyilván elkerülnék.

A Microsoft és az Activision már kiterjesztették az üzlet lezártának határidejét, október 18-ig.

Azóta történt

Előzmények