Az amerikaiak körében is teljesen elfogadott a kalózkodás

Az Egyesült Államokban az új szerzői jogi törvény (Stop Online Piracy Act – SOPA) tervezete igen nagy vitákat váltott ki a támogatók és az ellenzők között. E vitákban bizonyosan felhasználják majd azt a friss felmérést, melyet a The American Assembly, a társadalmi párbeszédek támogatásán dolgozó civil szervezet megbízásából készítettek. A kutatás során az amerikaiak és az illegális letöltés, illetve a kalózkodás viszonyát vizsgálták, tavaly augusztusban 2303 felnőttet kérdeztek meg erről.

A jelentés szerint az Egyesült Államokban a kalóztartalmak vásárlása, másolása vagy letöltése igen népszerű, gyakorlatilag elfogadottnak tekinthető: a megkérdezettek 46 százaléka szerzett már magának az előbb felsorolt módszerek valamelyikével jogvédett tartalmat, a fiatalok körében ez az arány 75 százalék. Az is kiderült, hogy az emberek 70 százaléka már osztott meg zenét barátaival, illetve rokonaival.

piracy

Szintén érdekes a felmérés azon eredménye, hogy a felhasználók igen nagy része (46 százalék) felhagy a kalózkodással, vagy jelentős mértékben csökkenti e tevékenységet, ha az őt érdeklő területen jól működő fizetős szolgáltatást talál, például jó minőségű, olcsó, online nézhető, stream formában hozzáférhető filmekért szívesen fizetnek a fogyasztók.

A megkérdezettek döntő többsége ellenzi az igen szigorúként értékelt, sokak szerint alkotmányos jogokat sértő SOPA-t, mindössze 16 százalék a támogatottsága.

Azóta történt

Előzmények