Utoljára emelte a tétet az Oracle

Az Oracle tegnap megtette „legkedvezőbb és egyben végső” ajánlatát a PeopleSoft felvásárlására. A korábbi nyilatkozatok dacára Larry Ellison vállalata magasabb árat – részvényenként 21 helyett 24 dollárt – adna, ami 9,2 milliárd dollárra emeli az ellenséges szándékú akvizíció értékét. A vonakodó igazgatótanács meggyőzését szolgálja, hogy az Oracle számos korábbi tételt kihúzott a feltételek listájáról, és ígéretet tett arra, hogy a PeopleSoft termékeiből piacra dob egy új változatot.

Továbbra is ragaszkodnak azonban az ún. méregpirula-rendelet érvénytelenítéséhez. Ez a kibocsátott részvények számának megkétszerezésével lehetőséget ad a PeopleSoft számára egy ellenséges szándékú felvásárlás megakadályozására. Az Oracle már korábban megtámadta a rendeletet – a bírósági döntés az ügyben az elkövetkező hetekben várható.

Jeff Henley, az Oracle elnöke arra buzdította a PeopleSoft-részvényeseket, hogy minél hamarabb kínálják fel eladásra papírjaikat. A mostani ajánlat november 19-ig áll, ha addig nem sikerült megszerezni a kibocsátott részvények 50 százalékát, Larry Ellison vállalata feladja az akvizíció tervét.

Henley kiemelte, hogy a részvényenként 24 dolláros ajánlat 60 százalékkal magasabb, mint a PeopleSoft-papírok értéke volt az első, 2003 júniusában tett ajánlat idején, és „jóval több, mint amit a PeopleSoftért adnának a börzén az Oracle ajánlatának híján.” Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy idén februárban 26 dollárt is megadott volna az Oracle riválisáért, ám – mint mondják – azóta csökkent a cég értéke, ráadásul a mostani ajánlatba belekalkulálták a felvásárlással kötelező teherként együtt járó felhasználóbiztosítási program költségeit is.

Az Oracle azt követően emelte ajánlatát, hogy az Európai Bizottság a múlt héten bejelentette: nem gördít akadályt a két vállalat egyesülése elé.

Azóta történt

Előzmények