Bűnszervezetet tartott fenn a magyar warezkirály

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Bűnügyi Főosztály Csúcstechnológiai Bűnözés Elleni Osztálya üzletszerűen, bűnszervezetben különösen nagy, illetve különösen jelentős hátrányt okozva elkövetett szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytat K. Balázs és társai ellen – jelent meg tegnap a közlemény a rendőrség honlapján.

A magyar „warezkirály” elleni nyomozás során, ahogy erről az IT café is beszámolt, tavaly április 14-én öt szerverteremben hajtottak végre házkutatást, ahol 43 működő, körülbelül 230 terabájtnyi illegális adattartalommal rendelkező szervert foglaltak le – ez akkor világrekordnak számított. K. Balázst nem tudták letartóztatni: egyes hírek szerint külföldre menekült, s olyan szóbeszéd is járja az interneten, hogy azóta életét vesztette (ennek tisztázására is vizsgálat indult).

Az eljárás folytatódott, s az adatok szerint K. Balázs és az általa irányított bűnszervezet tagjai megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy „legális szerverhoszting-szolgáltatás mögé bújva leplezték több száz, úgynevezett smswarez-, smsweb- és torrentweboldal működtetését, melyek fizetős emelt díjas SMS-ek ellenében szerzői jogi védelem alatt álló audiovizuális tartalmak, valamint szoftverek illegális letöltését tették lehetővé”, a weboldalakat pedig spamekkel hirdették. A közlemény szerint a jelenleg 21 gyanúsított ellen folyó nyomozás során megállapíthatóvá vált hogy a terheltek közül többen bűnszervezet keretében követték el a bűncselekményeket, több ezer magánszemély és gazdasági társaság szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát sértették meg, a jogtulajdonosoknak – a nyomozás eddigi adatai szerint minimálisan – 2,16 milliárd forint vagyoni hátrányt okozva, de a kár felmérése még folyik. A gyanúsítottak az eddigi adatok szerint legkevesebb 741 millió forintot kerestek tevékenységükkel.

Azóta történt

Előzmények