Makacsul népszerű a Windows XP

A Microsoft nemrég árulta el, hogy a termék megjelenését követő egy évben több mint 240 millió Windows 7 licencet értékesített világszerte, ami nemcsak a Windowsok, de általában az operációs rendszerek között is rekordnak számít. Egy, a héten publikált felmérésből az is kiderült, hogy az új rendszer a vállalatok, vállalkozások tetszését is elnyerte, ezek közel 90 százaléka előbb vagy utóbb át fog állni rá.

A Forrester Research idén nyáron Észak-Amerikában és Nyugat-Európában több mint 2300 kis-, közép- és nagyvállalati IT-vezetőt kérdezett meg arról, hogy tervezik-e a számítógépparkjuk frissítését Windows 7-re. Mint a válaszokból kiderült: jelenleg a cégeknél tíz PC-ből átlagosan mindössze egyen fut ez a rendszer. A legnépszerűbb vállalati Windows 75 százalékos részesedéssel a már tizedik évét taposó Windows XP, míg annak utódja, a Vista 7 százalékot mondhat magáénak a tortából.

Az elkövetkező években azonban, ahogy a cégek frissítik a gépparkjukat, a Windows 7 látványosan fog terjedni. Ma az újonnan vásárolt vállalati PC-k 31 százalékán fut az új rendszer, de egy év múlva ez az arányszám 83 százalék lesz majd – jósolja a Forrester.

Az informatikai vezetők közel 90 százaléka állította, hogy idővel át fog állni az új Windowsra. „Tavaly, amikor egy hasonló kutatást készítettünk, a cégeknek mindössze 7 százaléka mondta azt, hogy migrálni fog Windows 7-re a következő 12 hónapban, vagy már elkezdte az átállást. Most a vállalatok 46 százaléka válaszolt így” – idézi a kutatókat a CNET News.com összefoglalója.

A válaszadók 42 százalék mondta azt, hogy ha egy éven belül nem is, később tervezi az átállást, míg 10 százalék egyelőre nem tudott előrejelzést adni (arra hivatkozva, hogy még nem ismerik eléggé a Windows 7-et), 1 százalék pedig alternatív operációs rendszerekben gondolkodik.

Azóta történt

Előzmények