Péntektől tilos XP-vel árulni az új számítógépeket

Szimbolikus tettre szánta rá magát a Microsoft, amikor a Windows 7 operációs rendszer kiadásának első évfordulóján, október 22-én nemcsak a Win 7 eredményeit ünnepelték meg, hanem újabb szöget vertek a kilenc éve kiadott, hallatlan sikert elért Windows XP koporsójába is: múlt péntek óta tilos a gyártóknak előre telepített XP-vel kínálniuk az új számítógépeket – még netbookokra sem tehetik fel legálisan a régi rendszert.

Ugyanakkor az úgynevezett „downgrade” lehetősége még fennáll, mivel ennek határidejét a Microsoft a gyártói és felhasználói nyomás hatására meghosszabbította (eredetileg ezt is leállították volna október 22-én). Volt egy olyan elképzelés, hogy a  kettős licencű (XP, illetve Windows 7 Professional) gépekhez a vásárlók – általában a géppark egységességét fenntartani kívánó cégek – a Windows 7 első javítócsomagjának megjelenéséig juthatnak hozzá, vagyis az előrejelzések szerint 2011 elején zárult volna le ez az akció. A Microsoft azonban változtatott a terven, így ennél jóval tovább, valószínűleg 2014-ig lesz lehetőség a downgrade-jog megvásárlására.

Az XP „mainstream” támogatása már 2009 áprilisában megszűnt, a harmadik javítócsomaggal rendelkező rendszerekhez 2014 áprilisáig jár az úgynevezett „kiterjesztett” támogatás, vagyis a biztonsági hibák javítása addig garantált.

Habár az évforduló kapcsán a Microsoft közölte, hogy nagy siker a Windows 7, az átállás – ahogy ez megszokott – lassú és fokozatos, a Net Applications adatai szerint az operációs rendszerek piacán az XP még mindig 60 százalékos részesedést birtokol (Vista: 13,4, az egy év alatt több mint 240 millió eladott licencet számláló Windows 7: 17,1 százalék).

Azóta történt

  • Makacsul népszerű a Windows XP

    A vállalati PC-k 75 százalékán ma még ez a rendszer fut, egy kutatás szerint azonban a Windows 7 hamarosan rákapcsol.

  • Lassul a Windows 7 nyomulása

    Az operációs rendszer hazánkban igen megfontoltan morzsolgatja csak a Windows XP óriási előnyét, részesedése 20 százalék közelébe ért.

Előzmények