Lassul a Windows 7 nyomulása

Lassan, de folyamatosan gyarapítja piaci részesedést a magyar internetezők számítógépein a Windows 7. A Gemius SA internetes statisztikái szerint a Microsoft legfrissebb operációs rendszerének részesedése a múlt héten hazánkban 20 százalék közelébe ért.

A hazai statisztikákat a Gemius a gemiusTraffic weboldalforgalom-elemző szolgáltatásával magyar oldalakon gyűjtött adatok alapján készíti. A piackutató közlése szerint ezt az eszközt „több mint száz” hazai weboldal használja, melyek közt van bank honlapja és népszerű hírportál egyaránt. A múlt héten közel 918 millió lapletöltés volt az alapja a mérésnek.

Amint azt lapunk megírta: a Windows 7 már január végén, három hónappal a piacra kerülése után megelőzte népszerűségben az elődjét, a Vistát, márciusban pedig részesedése átlépte a 10 százalékos küszöböt is, és ezzel öt hónap alatt olyan szintig jutott, ahová a korábbi kiadás három év alatt sem volt képes felkapaszkodni. A sokat kritizált Vista tavaly októberben volt a népszerűségének csúcsán Magyarországon: az utódja kiadását megelőző héten a részesedése a hazai internetezők számítógépein 9,38 százalékos volt, majd ezután apadni kezdett.

Trend: Windows XP (zöld), Windows 7 (piros), Vista (kék) (Forrás: Rankings.hu)
Trend: Windows XP (zöld), Windows 7 (piros), Vista (kék) (Forrás: Rankings.hu)

A Windows 7 részesedése azóta olyan tartományokba emelkedik, ahova a mérések kezdete óta a mai napig egyeduralkodó Windows XP-én kívül más rendszer sosem járt. Az is látszik ugyanakkor, hogy a növekedés üteme az elmúlt időszakban lassul: míg az első félévben jellemzően 1,3–1,4 százalékpontos havi növekményt könyvelt el az új rendszer, a második félévben már csak 1–1,1 százalékponttal gyarapítja a részesedését egy-egy hónapban. Decemberben a karácsonyi gépvásárlások valószínűleg dobnak majd a számokon, melyekre láthatóan nem nagyon volt hatással az, hogy október vége óta itthon is kapható a kedvezményes árú Windows 7 Family Pack.

A múlt héten a piacvezető Windows XP részesedése Magyarországon 71,79% volt, a Windows 7-é 19,94%, a Vistáé 6%, a futottak még kategóriában szereplő Mac OS X 0,8, a Linux pedig 0,78%-ot gyűjtött össze. A különféle Windows-kiadások részesedése a hazai internetezők számítógépein összesen 98,17 százalékos.

Azóta történt

Előzmények