Új hozzászólás Aktív témák

  • benemano

    csendes tag

    válasz buldog-bódog #1168 üzenetére

    Hali !

    RT-ről nem tudok, de annyi biztos, hogy a lőtér 2001-ben bezárt, az üzemanyagbázist 1990-től a HM bérbeadta egy cégnek olajtárolásra. Ez volt az olajszőkítések időszaka, a HM egyes tisztjei is gyanúba keveredtek az ügyben. A vizsgálat adatait sok évre titkosították.

    Az üzemanyagbázis építését egy második ütem követte volna, hogy kiszolgáljon egy szovjet repteret, de az építés közben egy tiszt a teljes tervdokumentációval nyugatra szökött. Emiatt az akkori vezetés leállította a reptér projektet, helyett Kunmadaras épült meg. Talán terveztek mellé RT-t de maximum a helye lett kijelölve.

    Eddig katonai titok volt, de 1980-ban a Nyírtelekről megsemmisítésre a lőtérre szállított föld-levegő rakéta robbanófejeket nem az előírás szerinti mennyiségben robbantották fel a tűzszerészek. A többszörös mennyiség egyszerre történő robbantása berobbantotta a közelben tárolt többi robbanófejet is. A hatalmas robbanás 2 halálos áldozatot is követelt.

    A lőtér és az üzemanyagtáróló építéséről tudok bövebben is írni, ha érdekel. Egyébként a lőtér utolsó parancsnoka még mindig Ófehértón lakik.

    röviden ennyi ...

Új hozzászólás Aktív témák