Új hozzászólás Aktív témák

  • PociAti

    senior tag

    válasz PociAti #18030 üzenetére

    És ha már a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot szóba hoztam, megosztanék veletek egy esetet (ahogy én megismertem a történetet)
    Az illető egy hazai kereskedőtől vásárolt egy rollert, kipróbálta, nem tetszett neki, 14 napon belül visszaküldte, várta a pénzt a csak nem jött...
    (A történet szempontjából lényegtelen, de az adott roller bosszantó szériahibával rendelkezett, ezért lett visszaküldve. Később rendelt máshonnan egy ugyanilyen rollert, de az újabb szériából valót. Azért lényegtelen, mert visszaküldéskor nem kell megindokolni miért lett visszaküldve.)
    A kipróbálás mértéke, ami a feszültséget okozta a két fél között. Csak hogy értsétek, ez kb. a roller egy töltéssel megtehető elvi távolsága.
    Az eladó nem a teljes összeget szerette volna visszafizetni, hanem közel 30%-kal alacsonyabb összeget.

    Ebből végül Békéltető Testület lett, ahol az eladó felolvasta az ÁFSZ-t.
    "1 km-nél többet futott terméket csak amortizációs díj levonásával tudunk visszavenni.
    A 14 napos elállási jog nem vonatkozik 10 km-nél többet futott termékekre!"

    És itt jön képbe a tisztességtelen magatartás, mivel ez nem az az ÁFSZ volt, amit az ügyfél a vásárláskor megkapott, hanem egy frissen létrehozott, annál lényegesen szigorúbb szerződés.
    Végül közeledtek az álláspontok, sikerült megállapodniuk. Viszont nem szép húzás volt az eladó részéről ez a trükközési kísérlet.

    Nekem van olyan érzésem, hogy az új ÁFSZ-t a Fogyasztóvédelmi Hatóság simán visszadobná. Olyan feltételek szerepelnek benne, aminek kikötésére nincs lehetősége az eladónak. (Megértem az ő álláspontjukat is, vannak olyan "ügyfelek" akik csak 10 napon át ökörködni akarnak az eszközzel, majd visszaküldik. Mint amikor valaki Olimpia, foci EB / VB esetén a webshopból "kikölcsönöz" egy nagy TV-t, majd esemény után visszaküldi.)

    Mi a tanulság? Online vásárlás előtt olvassátok el az ÁFSZ-t, és mentsétek le magatoknak.
    És minden esetben, nagy értékű eszköz vásárlásakor ellenőrizzétek le az eladót. (Erre is többször kitértem már.) Mióta létezik a cég, mi a fő tevékenységi köre, éves forgalom, alkalmazottak száma, stb, ezek mind publikus adatok. Mennyire gázos környéken működnek (Google Street View), milyen értékeléseket kapott a cég, feketelistán szerepelnek-e?

Új hozzászólás Aktív témák