Új hozzászólás Aktív témák

  • stingy2

    senior tag

    válasz static00 #104031 üzenetére

    Az adókedvezményt meg még többet el fognak vinni a díjai. Sőt, ha pár év múlva látod, hogy full x@r az egész konstrukció, és ki akarsz szállni, akkor viszik inged, gatyád :).
    Ha nagyon nem értesz hozzá, akkor nyitsz egy számlát a Kincstárnál, és veszel állampapírt, aztán kicsit művelődsz pénzügyileg, pl. ebben a topikban, és jöhet a TBSZ, ETF-ek.
    Ezt nagyon jól jegyezd meg:
    "
    Luzergame 4. – szakember a tanácsadóm
    Vannak jó alapkezelők. Vannak jó tanácsadók. Csak nehéz őket megtalálni.
    A befektetési iparág nem abból szerzi a bevételeit, hogy a kiemelkedő teljesítmények után jutalékot szed. A kezelt pénztömeg (letéti díj, kezelési költség, stb.) határozza meg a bevételeket. Ez sokkal jobban függ a hálózat nagyságától, mint a teljesítménytől. Szerinted miért van a bankok többségének több tucatnyi befektetési alapja? Ha igazán értenének a szakmához, elég lenne mondjuk 3 a különböző kockázattűrésű kuncsaftoknak, és azokban próbálnának elérni maximális hozamot. Úgy tűnik célravezetőbb indítani 50-et, pusztán statisztikai alapon mindig lesz néhány, amelyik jó eredményt produkál. Ez nekik nyerő stratégia, neked viszont nem az. Ha belenyúlsz egy rossz alapba (tanácsadóba) az súlyosan befolyásolhatja a végeredményt.
    Szintén nagyon fontos megértened, hogy az aktívan menedzselt alapokba matematikailag be van építve az alul teljesítés. Miért? Mert a menedzselésnek ára van, és ezt meg kell fizetned az alap költségeiben. Akár jó a menedzser, akár nem. Egy egyszerű indexalap esetében (ahol nincs menedzseri döntés) az alap kötséghányadosa 0.2-1% között szokott lenni a világ fejlettebb felén. Ezzel szemben az aktívan menedzselt alapok tipikusan 2-3% költséghányadossal dolgoznak (el kell tartani a stábot). Ez a költségkülönbség hosszútávon szinte lehetetlenné teszi az indexalapok felülteljesítését.
    10 éves időtávon már csak a menedzserek 9%-nak van esélye az indexalapok túlteljesítésére, ennél hosszabb távon meg gyakorlatilag esélytelen olyan menedzsert találni, aki megveri az indexalapot. Hát ennyit a jó szakember megtalálásáról."
    "Tehát azok számára, akik nem tudják/akarják végigrágni magukat a teljes leíráson a következőket javaslom:
    1. Döntsd el, vállalható-e számodra, hogy befektetéseid értéke bizonyos időszakokban 10%-ot veszíthet az értékéből. Például a 10 éves időszakban lesz egy olyan 2 éves időszak, amikor nem nyersz semmit a befektetett pénzeden, hanem 10%-kal kevesebbet fog érni mint 2 évvel előtte. Alaposan gondold át!
    2. Ha a fenti kérdésre NEM a válaszod (nem vállalsz fel ilyen lehetőséget), kizárólag kötvényalapokat vásárolj (hosszú kötvény, rövid kötvény, pénzpiaci, likviditási néven futnak ezek az alapok, a lényeg, hogy kizárólag kötvényeket tartsanak). Esetleg minimális mértékben ( 10-20%) ingatlanalapot. Ne vásárolj részvényalapot, és főleg nem egyedi részvényeket (ha mégis így teszel, szinte garantálod, hogy 10 év alatt egyszer összehozol legalább 10%-os buktát).
    3. Ha a fenti kérdésre IGEN a válaszod, magasabb hozamot tudsz elérni a 2. pontban szereplő megoldáshoz képest. Ebben az esetben azt javaslom, a befektetéseid 25%-át helyezd részvényalapba (nem vegyes alapba, hanem tiszta részvényalapba) a fennmaradó 75%-ot kötvényalap(ok)ba. Ezt az arányt évről évre próbáld megtartani (ha 25% alá esik a részvények aránya, mert értékük sokat esett, adj el a kötvényalapokból, és vegyél részvényt az arány helyreállításához, természetesen fordított helyzetben a részvényalapokat kell eladni, és kötvényeket venni). A részvények esetében kizárólag alapokat vásárolj! Ne merészelj egyedi részvényt venni, akárki, akármit mond róla!!!!

    Ennyit kellett áldoznod a befektetési tudományok oltárán. Sok sikert! Viszlát! "

    Ha érdekel bővebben, akkor asszem ez a Lusta portfólió alapja, még a régi blogról. Vedd meg a könyvet, érdemes. UL-helyett mindenképp :)

    ..és bocs, ha hosszú lett :R

    [ Szerkesztve ]

    INTJ

Új hozzászólás Aktív témák