Új hozzászólás Aktív témák

  • ngaba

    aktív tag

    válasz aujjobba #80989 üzenetére

    Nos, 12-14 éve vettem befektetési alapokat, mert én nem értek hozzá, csinálják helyettem a profik. Nos, azóta ugye azóta már kiderült, hogy a profik ugyanúgy nem látják előre a 2008-as válságot (például), mint én, és rohadt sok pénzzel levettek.

    Korunk befektetési alapjai az ETF-ek, ezt veszik a Mari nénik is. Elismerem, költséghatékony, nem drágák, és brókerjutalékokon is lehet spórolni. Most a mindentudó alapkezelők helyett absztrakt elméletekben hiszünk, korábbi statisztikák alapján. Nos, matematikus vagyok, talán fel is tudnám fogni a dolog matematikáját, de nekem elég annyi, hogy a részvények főbb mérőszámainak utánaolvastam. Ennél mélyebb statisztikai elemzésben már nem hiszek, szerintem a befektetésben sok pszichológiai elem és szerencse is van (nem a kockák a leggazdagabbak).

    Értem az ETF-ek előnyeit, de amiért én mégis vállalom a kockázatot, az az, hogy legalább én döntök, nem egy algoritmus. Eldönthetem, hogy veszek mondjuk momentum etf-et, és az tele lesz olyan cégekkel, amikről nem is halottam. Az USA piacot sem akarom megvenni, nem érdekelnek az aktuális hype-ok. Stb. És ha már a kockázatoknál tartunk, a Toyotában (és a többi felsorolt egyedi cégben is) jobban bízom csőd / megörül a CEO / veszítek rajta reálértékben szempontból, mint a magyar államban, pedig az állampapír ezen a topicon is a tutibiztos befektetés.

    Szóval nem egyedi részvények vs ETF vitában kérnék véleményt, hanem hogy ha 4 részvényt szeretnék venni, akkor miért (milyen szempontból) nem jó ez a "portfólió".

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák