Új hozzászólás Aktív témák

  • bortel

    újonc

    válasz asdf_ #49761 üzenetére

    Sziasztok!
    Nevemben kérdezett PilG kolléga. Én vagyok az a merész/bolond aki telerakta tetőjét 10 darab Risen 450W panellel és most keresi a hozzá megfelelő invertert.
    A nagy Risen panelt azért választottam, mert optimálisan lefedi a rendelkezésre álló tetőfelületet és éppen 10 darab fért fel belőle egy sorban. és szerintem jó az ár/érték aránya. A nagy terv egy korrekt, 3 fázisú 5kW-os rendszer lett volna, de mérőhely átalakítás-szabványosítás nélkül csak 1 fázis 2,5kW-ra kaptam engedélyt. A mérőhely átalakítás-szabványosítás plusz egy milla lett volna és nem találtam olyan villanyszerelőt, aki korrekt, esztétikus módon megcsinálta volna. (Szívesen elmesélem ezt is ha érdekel valakit.)
    Rakhattam volna most kevesebb panelt, de akkor esetleg későbbi bővítésnél már nem fogom megkapni ugyanezt a típust. Annál randább szerintem nincs, amikor egy sorban különböző méretű panelek vannak. Meg aztán most egy nekifutásra felraktuk mindet.

    Tisztában vagyok vele, hogy erős-optimális napsütésben vágni fog az inverter és nyáron fenn marad az energia a tetőn. Viszont cserébe télen és borús időben is hozni fogja az engedélyezett 2,5kW-ot. Ezzel a kompromisszummal együtt tudok élni.

    A kérdés az, hogy milyen invertert vásároljak?
    Anno az igénybejelentésben Growatt MIN2500TL-XH-t jelöltem meg, de ezen lehet még módosítani. A Growatt MIC2500TL-X viszont nagyobb feszültséget és áramot bír. ÉS akkor a konkrét kérdés, adatokkal:
    Risen RSM144-7-450M 450W panel adatai: Voc=10*49.7V, Isc=11.5A, Vmpp=10*41,3V Impp=10.9A.
    Growatt MIC2500TL-X adatai: Max. recommended PV power (for module STC) 3500W, Max. DC voltage 550V, Start voltage 80V, Nominal voltage 360V, MPP voltage range 65V-550V, Max. input current per MPP tracker 13A, Max. short-circuit current
    per MPP tracker 16A
    Ezzel a panelezéssel egyedül az ajánlott maximális teljesítményt lépem túl, feszültségben és áramban benne vagyok a megengedett tartományban. A többlet teljesítmény sajnos benne marad a panelben: erős napsütésben az inverter kiáll az MPP-ből valami kisebb áramú 2,5kW-os munkapontba (azaz "vágni fog"), de tönkre nem megy tőle. Szerintem...
    Miből gondoljátok, hogy ez így nem lesz jó és kinyírom az invertert?
    Ha nem jó, akkor miért nem és mi lehet jó helyette 2,5kW 1 fázis kategóriában?

Új hozzászólás Aktív témák