Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz gusztin #8968 üzenetére

    Agyaltam picit a dolgon... Mit nevezünk egyáltalán napsütéses órának? Amíg ezt nem definiáljuk, addig nehéz volna megmondani annak mennyiségét is, nem?
    Néztem a belinkelt KSH adatokat, és sajna nem találtam meg a számítási módszertanuk :(

    Elmondom hát az én módszertanom, ami a józan paraszti ész logikáját követi, ezért nyilván eltér a KSH adatoktól, napelemes téren mégis ezt érzem relevánsnak!
    Az én értelmezésemben a napsütéses órák számát abban mérjük, mikor a nap eléggé süt már ahhoz, hogy a napelemes rendszer termelni tudjon! Ugye azt mind tudjuk, hogy az első fénysugarak segítségével a napelemekben megjelenik az üresjárási feszültség, azonban ehhez nem társul még áramerősség, mert nincs annyi ereje a fénynek még, hogy a rendszer termelni tudjon. Ugyan ez igaz természetesen fordítva, mikor lemegy a nap. Ez egyébként nagyon szépen látható az összefoglaló 6. pontjában található grafikonon! :K

    Napsütéses órák alatt tehát én azt értem, mikor már süt eléggé a nap ahhoz, hogy a rendszer termeljen. Szerencsére a naperőműveknek kell adatot szolgáltatniuk minden hónapban az üzemórák számáról, amit pontosan ugyan ezen módszer szerint kell megadni, így könnyen kijelenthetem, hogy egész egzakt számok állnak rendelkezésemre, igaz, 15 perces bontásban.

    Az alábbi adatok kivételesen nem 30 parkra vetített átlagos adatok, hiszen több parkunkban több leállás is volt (hibák és tervezett karbantartások miatt is), hanem az egyik olyan parkunk számai, aminél a legkevesebb üzemszünet volt!

    Január: 285,00 óra
    Február: 301,75 óra
    Március: 368,75 óra
    Április: 412,50 óra
    Május: 462,50 óra
    Június: 468,50 óra
    Július: 474,25 óra
    Augusztus: 436,00 óra
    Szeptember: 378,75 óra
    Október: 336,75 óra
    November: 280,00 óra
    December*: 0,00 óra
    Összesen: 4 204,75 óra
    *A decemberi adat értelemszerűen majd január 1-től lesz elérhető

    Tavaly decemberben egyébként az erőmű 268,5 órán keresztül termelt, így szerintem kijelenthető, hogy a napsütéses órák száma egy évben kb. 4400-4500 óra! Az is szépen látszik, hogy a számokat nem befolyásolja jelentősen az olyan rendkívüli időjárás, mint ami idén áprilisban volt, hiszen hiába van hideg, és felhőmentes idő, hiába döntöttünk olyankor meg minden létező termelési rekordot, a nap attól még nem kel, és nem nyugszik korábban!

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák