Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Biga123 #3331 üzenetére

    A szoftverek csak azokról a kártyákból tudnak bármit is kibányászni, amit lát a számítógép - ez jobb esetben csak "pooling-hiba", amikor a kommunikáció felépülésekor először az allokációs táblát keresné, de a kommunikáció hibás vagy nem jön létre: ha adott időn belül nem sikerül, akkor elérhetetlennek tekinti. Ez lehet sérült tartalomjegyzék / TOC / FAT tábla, de akár driver probléma is. Példa az utóbbira amikor bedugsz egy meghajtót a számítógépbe és azonnal formázni akarja, ha viszont kicsit vársz, utána kihúzod és újra bedugod már működik, mert közben betöltődött a hozzá való driver. Ha már odáig jutott, hogy abszolúte fel sem ismeri, a gagyi memóriavezérlők és hamisított NAND chipek korában nem kell rajta meglepődni, mert egyre több esetben fizikálisan hal meg a kártya, amivel a szoftverek semmit sem tudnak kezdeni. Onnantól már csak a hardveres megoldások működnek, amikor a NAND modult leválasztom a saját vezérlőjéről és speciális olvasóban, speciális célszoftverrel olvasom ki, utána pedig (mivel általában több NAND modulból áll egy kártya) elvégzem a kapott adatcsomagok összefésülését, mert a vezérlő nem sorban pakolgatja az adatokat, hanem a saját algoritmusa szerint, így emulálni kell a vezérlőt, hogy visszakapjuk a helyes adatstruktúrát - olyan, mintha egy könyv összes betűjét Scrabble formájában kapnád meg egy zacskóban azzal, hogy olvasd ki a könyvet (ha pedig titkosít, akkor még nehezebb). Csak, hogy végképp ne legyen egyszerű, a micro SD kártyáknak nincsen külön memória komponense, ezért kell felcsiszolni, viszont nem szakszerűen csinálva, közben elég könnyen megsérthető a chip (ami tulajdonképpen maga a kártya). Az ára pedig azért annyi amennyi, mert olyan szervizkörnyezetet, amivel az ennyire meghibásodott kártyák / pendrive-ok / SSD-k menthetők, tudomásom szerint a világon jelenleg összesen 2-3 db cég gyárt és az 1 éves licensz 10.000 EUR körül mozog.

    "Gondoltam van itt valaki aki ismer valakit aki ilyesmivel játszik hobbiból. Nem Kürtös árakon."

    Ha ilyen valakit keresel, akkor nem is annyira fontosak azok az adatok, mert bevállalod azt is, hogy örökre elvesznek, hiszen egy felelősség nélküli hobbista nem számonkérhető és bármikor mondhatja azt, hogy "sajnálom, nem jött be a kísérletezés: örökre elq®jantottam az adataidat" (ha pedig utána bederiválod és négyzetgyököt vonsz belőle, attól még az adataid ugyanúgy nem lesznek meg). Az adatmentő cégeknél többek közt azt a biztonságot is megfizeted, hogy ha jobb nem is lesz, legalább rosszabb sem: próbálkozni nem érdemes, csak biztosra menni, mert a legtöbb adatmentő cégnél (egyébként nem csak a Kürt Zrt. létezik: ott az Apostol, a HungaroDATA, stb. is) feláras, ha bebizonyosodik, hogy előzőleg már próbálkoztak az adathordozó adatmentésével és ezzel megnehezítették a munkát, mert többször derült már ki, hogy elsőként egy nem hozzáértő próbálkozott vele, az adatmentés alapelveinek minimális ismerete nélkül vágva neki a dolognak "ennél rosszabb már úgysem lehet" alapon. Pedig lett: többször azért nem, vagy csak részlegesen sikerült visszahozni az adatokat, mert valaki már "megszakértette" korábban. Ezért nem szeretek pl. tanácsot adni én sem az információk pontos ismerete nélkül (internetes fórumokon napi szinten többször is előkerülő kérdés), mert nagyjából ahányféle eset annyiféle megoldás: nincsen mindenre általánosan ráhúzható séma. Aki pedig a tanácsot kapja az azt hiszi, hogy azzal átlátja a folyamatot, holott bármikor beüthet egy apróságnak látszó dolog, ami miatt az egész menetrend alapjaiban változik meg és más módon lehet csak eredményt elérni, minden egyéb változattal pedig csak kárt okozni. Ezt viszont az illető már nem biztos, hogy a kellő tudás hiányában le tudja követni, így nagyobb bajt csinál a nem működő megoldás erőltetésével. Ráadásul utána az egész úgy jön vissza, hogy tőlem (vagy attól, akitől éppen kapta) kapott rossz tanácsot. Szóval itt nem működik az, hogy ha kalapácsod van, akkor mindent szögnek nézhetsz, inkább "fordított orosz rulett lvl1000" típusú a játék, amiben nagyon észnél kell lenni ahhoz, hogy megugorjuk a szintet. Ezt gondolt át, aztán ha úgy döntesz, hogy valóban fontosak azok az adatok, akkor válaszold meg ezeket a kérdéseket kérlek (mert ugye ez nem a gondolatolvasós topik :N):

    • Pontosan milyen memóriakártya? Mennyi idős?
    • Fotót kérek elölről + hátulról és a csatlakozóiról is (olvasható feliratokkal)!
    • Az oprendszer eszközkezelője és lemezkezelője mit mutat vele kapcsolatban? Partíció, hibakód?
    • Ha micro / mini SD a kártya, akkor átalakítóval volt használva?
    • Az átalakítóba / foglalatba belenézve nincs hajlott / törött láb?
    • Pontosan milyen számítógéphez lett csatlakoztatva, milyen operációs rendszerrel, milyen kártyaolvasóval és milyen porton (USB-C, 3.x ill. 2.0)?
    • Kb. mennyire volt tele és mennyi mentendő adat van rajta?
    • Előtte formázva csak gyorsformázással vagy teljessel volt?
    • Számítógépen vagy fényképezőben volt formázva, vagy ilyen sorrendben a használata előtt?
    • Ha számítógépen, akkor milyen operációs rendszer alól és milyen beállításokkal?
    • Ha fényképezőgépen, akkor pontosan milyen fényképezőgép, és milyen beállításokkal (SD kártya esetén gyors vagy normál formázás)?
    • Ha telefonban használtad, akkor jelszóval titkosítottad?
    • Volt áramszünet vagy hálózati feszültségingadozás (amikor a lámpák "hunyorognak") pár napon belül a hibát megelőzően?
    • Pontosan mit csináltál / mi történt vele az adatvesztés előtt, ami okozhatta?
    • Pontosan mi és hogyan történt, mi a tünet?
    • Mit tettél ezután?
    • Próbáltad valamilyen programmal visszaállítani, hibakódot kiolvasni, stb?
    • Ha igen, milyen program(okk)al?
    • Ha igen, akkor a program milyen hibajelzést adott?

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák