Aktív témák

  • gsc73

    aktív tag

    Sziasztok!

    Röviden leírnám tapasztalataimat Ubuntu/Lubuntu telepítetéssel kapcsolatban, pár órás próbálkozások után írom ezeket a sorokat, mint teljesen kezdő Linuxos.

    Hardver: VIA-EPIA-800 alaplap, VIA EDEN C3 proci: 800 Mhz, 512 SD RAM. + Nvidia MX440 PCI Videó.

    Az első fontos tény, hogy 11.04-es verzió telepítője el sem indul, mert nem támogatja a procit, így Ubuntu 10.04-essel volt az első telepítési próba, ami 40%-nál mindig megállt. Az MX 440-es kivétele, és az alaplapi videó használatával gond nélkül települt a rendszer. Azt meg kell jegyezni, hogy tényleg lassú a GNOME-os felület, de használható. Nagyon sok dolog tetszett:

    - Felismert minden hardvert, és működött is minden: LAN, hang, stb. Települt egy Mozilla böngésző, és az open office is, amit teszteltem, és elváráson felül teljesített.

    - A szoftver centerből kiválasztottam pár programot, többek között a GNOME commandert, ami nagyon tetszett, illetve az egész folyamat olyan egyszerű volt, hogy hihetetlen: kiválasztod, elolvasod, hogy miről van szó, kattintasz, és használod: SZUPER.

    - Az egész felépítés logikus, és átlátható.

    - A hálózat olyan szinten működött, hogy egyből látta a routerre felfőzött Win-es gépeket, megosztott dolgokat (SMB) és persze az internet is azonnal ment.

    - Ami számomra „durva” volt (jó értelemben), az a videó kártya driver telepítés. Kikapcsolás után beraktam az MX440-et, majd bekapcsoltam, és vártam, hogy mi fog történni. Nem történt semmi, boot-olt a rendszer, asztal megjelenik, „csönd van” minden működik: net, office stb. Driver center (vagy valami hasonló) menüben pár soros írás, hogy van itt egy MX 440-es kártya, akarom-e telepíteni a driver-ét. Egy kattintás után letölti, telepíti, persze itt azért kellett egy újraindítás, de azonnal működött az is. Hát ennek így kellene működnie minden operációs rendszeren. Nagyon-nagyon tetszett.

    Ebben a rendszerben (Ubuntu 10.04) semmi kivetnivalót nem találtam, egyszerűen jó volt használni, csak tényleg egy kicsit lassú volt. Nagy reményekkel indultam a Lunbutu 10.04-nek, hiszen azt olvasom, hogy ugyanaz, csak kevésbé hardverigényes a grafikus felület:

    - Elsőre sikerült telepíteni (másik HDD-re), ez jó.

    - Szemmel láthatóan gyorsabb volt az ablakkezelés, ez is tetszett….DE

    - A felépítése valahogy nem jött be, talán azért is, mert magyar nyelven telepítettem, viszont, sok menüpont angolul volt, ami nem gond, (tudok angolul) csak az elnevezésekből nem tudtam kikövetkeztetni, hogy pontosan milyen funkció van mögötte (sofware sources, xPDvalami…. ).

    - Synaptic központ kezelése sem volt egyértelmű, nem is nagyon tudtam használni, (számomra talán ez volt a legnagyobb visszaesés) valahogy olyan össze-visszának tűnt az Unbutu SW centerhez képest. GNOME commander lejött, de nem látta a hálózatot, MC-t is leszedtem, de meg sem jelent…..szóval sokkal nehezebben indul a történet. Mivel este (éjszaka) lett, az MX440-el még nem próbálkoztam.

    A végére egy kérdés: gondolom, hogy a Lubuntu-ban a hálózat kezeléséhez kellene a Samba (ezt hiányolja egy kérdés keretében a GNOME comm.), de ehhez mit kell letölteni a Synaptic központ-ból mert valahogy nem jöttem rá (leszedtem pár dolgot, de pl. a "samba.dev" elnevezésből számom ra nem derül ki, és persze a leírásból sem, hogy nekem az kell, vagy sem. Az lenne a cél, hogy ugyanúgy tudjam kezelni a hálózatot, mint Ubuntu-nál.

    Előre is köszi a segítséget.

    Üdv: g.

    kedvenc szavaim: palack, flakon, kredenc, fridzsider, ibrik, trafik, szvetter, fregoli, rezsó, sparhelt, vájdling, szifon, gardrób, partvis, spejz, tégely, drót, abrosz, lavór...szocreál.

Aktív témák