Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz fordfairlane #12415 üzenetére

    Amit írtál, az egy nagyon óvatoskodó megfogalmazás, hogy nehogy véletlenül valaki azt gondolja, hogy csak egyféle megközelítés létezik, ez valóban így van, de az az érzésem, hogy annullálni szeretnéd a korábbi beszélgetés konklúzióját (és mintha szándékosan helyezkednél szembe azzal, amit írtam, ha nem így van, akkor bocs): pedig akárhogy játszunk a szavakkal, attól még a korábbi feladatot ordas nagy butaság lenne az alkalmazásszerverrel elvégeztetni, és az adatokat egyesével kéregetni le az adatbázisszervertől. És IGEN, mindegyik adatbázismotorra meg kell írni a lekérdezést, ez ilyen.
    Igen, vannak olyan esetek is, amikor a hordozhatóság komoly szempont, sőt, vannak olyan esetek is, amikor a klasszikus, iskolaszagú (most pont jó értelemben vett) normalizálási elveket is sajnos fel kell rúgni (pl. ORM), de ilyen alapon vannak olyan esetek - és ez igen gyakori, sőt, gyakrabban fordul elő -, ahol mindenképp pont az adatbázisszerverrel érdemes elvégeztetni a számításokat, nem pedig az alkalmazás kódját telehányni túlbonyolított ide-oda kommunikációval a szerverek közt (a kódot és az összteljesítményt is rontja) - sőt, az adatbázismotorok adottak, és a lekérdezéseket mindegyikre meg kell írni. Még szintén az igen gyakori esetek közé tartozik az, hogy az adatbázismotor egyszerűen adott, és annak pont a legjobb szolgáltatásait érdemes kihasználni, és az adatbázis-oldalról elvégezhető, alkalmazást adott esetben tök feleslegesen igénybe vevő számításokat simán adatbázis-oldalról elvégeztetni.

    És igen, a dogmák általában károsak, de szerintem itt senki nem állított be egyfajta megközelítést az egyetlen követendőnek, pont arról volt szó, hogy az a gáz, hogy sokan meg pont félnek az adatbázisszerverrel elvégeztetett számításoktól. Elég sok esetet lehet említeni, de az se jó, ha mindig általánosságokban beszélünk (például most erre is írhatjuk, hogy esetfüggő, meg nagyon sok mindenre írhatjuk, de minek, ha van konkrét példa). Itt a konkrét eset kapcsán a konklúzió az volt, hogy jobb is, hogy a feladatot egyetlen lekérdezés formájában oldottuk meg.

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák