Új hozzászólás Aktív témák

  • brd

    nagyúr

    válasz Piftuka #46372 üzenetére

    AF: Röviden arról van szó, hogy "régen" 512 byte-os fizikai sectorok voltak, ehhez volt az ECC kiszámítva, ill. ez volt a (kötelező) minimum, amit egy kéréssel le tudott kezelni a háttértár. Ez az AF-fel 4096 byte-ra (4K) módosult, így gyorsabb lesz a háttértár kezelése, mert egy kéréssel 8x annyi adatot lehet beolvasni, mint korábban, ez csökkenti a háttértárral kapcsolatos adminisztrációt, pl. ECC-t kevesebbszer kell számolni. Viszont ha nincs ún. alignálva (nincs 1, vagy 2MB-os határra igazítva, a "régi" 31.5KB helyett - ugye látszik, hogy ez utóbbi 512-vel maradék nélkül osztható, 4096-tal viszont már nem) egy ilyen háttértáron egy partíció, akkor előfordulhat az, hogy egy kisebb file elférne egy 4096 byte-os sectorban is, de az alignálás hiánya miatt úgy foglalja a helyet, hogy kettő ilyen sectort foglal el. Ilyenkor egy sector helyett kettőt kell beolvasni/kiírni (ellenőrizni/kiszámítani az ECC-t). De nagyobb file-oknál is előfordulhat, hogy 1-gyel több sectorral való művelet szükséges. Ez egyébként gondot a működésben nem okoz, csak így lassabb a háttértár kezelése, főleg írásnál. Az AF használatához nem szükséges (sőt, alapvetően nem is lehet ebbe beleszólni) semmilyen software-es trükközés, ezt a meghajtó alacsony szinten alkalmazza, a rajta tárolt adattól függetlenül. "Kis file"-nak az számít, de nem is jó a megfogalmazás, mert inkább úgy lehetne mondani, hogy az a problémás adat, ami nem kezelhető minél kevesebb utasítás kiadása, és minél kevesebb fejmozgás nélkül, ilyenformán egy nagy file is minősülhet "kis file"-nak, ha már annyira töredezett, hogy sok fejmozgással, és sok (a file méretéhez képest) sector kezelésével jár a vele való művelet. Kevésbé tudományosan: a kis file az ebből a szempontból valahol a max. pár 10 KB méret környékén van, a legkritikusabb a 4-8-16KB környéki méret, ezeknél még arányosan nagyon nagy a sebességkülönbség, ha 1-2-3-4 helyett 2-3-4-5 sectort kell mindig kezelni.
    EASEUS Partition Master-t nem használok, így nem tudom megválaszolni ezt a kérdésed, de ha a Win7 telepítőjével készíted el a partíciókat, akkor azok biztosan alignálva lesznek, így ezt javaslom.
    Egyetlen programot ismerek, amely képes adatot tartalmazó partíciót adatvesztés nélkül alignálni, ez pedig a Paragon Alignment Tool, de ez sajnos (vagy nem) ingyenesen nem használható. Az esetleges használatánál nagyon figyelj oda, hogy egyrészt baromi hosszú a folyamat, több órás is lehet (ugyanis minden adatot el kell tolnia a partíción), másrészt ha nem fut le teljesen (lefagy a gép, áramszünet lesz, ilyesmi), akkor ugrott a teljes adat az éppen mókolt partícióról (ill. visszaállítható a nagy része, de nem a konyhaasztalon szerelgetős kategória).

    The only real valuable thing is intuition.

Új hozzászólás Aktív témák