Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz gergo03 #7976 üzenetére

    Először is az n-draft által elérhető valós sebesség egyáltalán nem 250-300 Mbps, ahogy a 802.11g szabvány gyakorlati sebessége sincs 54Mbps, de még a fele se nagyon. A névleg 300Mbps-es 802.11n kb. 60..75Mbps (ill. "40MHz"-es módban, channel bonding segítségével kb. 80..100Mbps) hasznos átvitelt tesz lehetővé: [link].
    Másodszor: ez a sebesség, mint az előbbi oldal ábráiról leolvasható, elég nagy térerőt (vagyis csak viszonylag alacsony megengedhető terjedési csillapítást) igényel. 4km-es távon a szabadtéri csillapítás ideális esetben kb. 112dB (2,4GHz), ill. 118dB (5GHz). Természetesen ezt kompenzálandó lehet nagyobb nyereségű antennákat használni, de ebből következik egy újabb probléma: az n-szabvány MIMO-átvitelt használ, tehát 2-4 (szokásosan 3) antenna alkalmazása kötelező a fent említett sávszél eléréséhez. Oldalanként három, irányított és nagynyereségű antenna használata már önmagában is elég problémás. Az n-szabványt egyszerűen nem ilyen alkalmazásra találták ki, de persze ettől még kísérletezhetsz vele ;).
    Antennákhoz: ilyen távú, pont-pont kapcsolathoz minél nagyobb nyereségű (kis nyílásszögű) antennák ajánlhatók. A 2,4 / 5 GHz-es kivitel attól függ, hogy milyen eszközöket alkalmazol: ha jól tudom, nem mindegyik n-draftos cucc támogatja mindkét sávot.
    A fenti problémák miatt szerintem jobban jársz, ha 4km-re inkább 802.11g- vagy a-szabványú wifi-vel futsz neki. Az elérhető sebesség fele / harmada lehet az n-nek, de szerintem 75..100Mbps-nek ilyen távra nincs realitása a mai szabványos wifi-eszközökkel. A channel bonding-technika létezik egyes g-s eszközöknél is (bár nincs szabványosítva), ezt a módot hívják "108Mbps"-nek. Persze ezekre éppen úgy igaz, hogy a nagyobb sebesség eléréséhez rendes térerő szükséges.

Új hozzászólás Aktív témák