Ma van a Google születésnapja

Egy véletlennek köszönhetően

A Google mára megkerülhetetlen része lett az internetes világnak. A kereső most tizenhét éves, de a történet pont húsz éve kezdődött. 1995-ben találkozott Larry Page és Sergey Brin. Hogy mennyire fontossá válhatnak apró momentumok, azt jól mutatja, hogy Page 22 éves volt ekkor, a Stanfordra készült, mivel abban az évben végzett a Michigani Egyetemen, Brinnel pedig csak azért futott össze, mert őt bízták meg azzal, vezesse körbe. Fussuk át röviden az elmúlt éveket!

Első közös projektjük a BackRub keresőmotor, amit az egyetem szerverein történő belső használatra terveztek, de hamar kinőtte magát, ekkor (1997-ben) jegyezték be a google.com domént.

Az első ünnepi emblémára sem kell sokáig várni, '98 nyarán a Burning Man fesztivál emblematikus figurája jelenik meg a kereső főoldalán. Azóta rengeteg érdekes „doodle” készült, ezekről külön gyűjteményt is fenntart a vállalat, sőt hazai verseny is volt már ennek tervezésére.

Az első doodle
Az első doodle [+]

Bár a Sun egyik alapítója, Andy Bechtolsheim százezer dolláros csekket állít ki még 1998. augusztusában, azzal nem tudnak mit kezdeni egészen szeptemberig, amikor hivatalosan is bejegyzik a Google Inc. nevű társaságot.

Az 1999-es év még nyolc alkalmazottal indul Palo Altóban, de még ebben az évben átköltöznek Mountain View-ba. A szilveszterre már úgy készülnek, hogy saját séfjük van, és 25 millió dolláros támogatást is szereznek két befektetői csoporttól.

2000-ben dán, finn, francia, holland, német, norvég, olasz, portugál, spanyol és svéd nyelven is elindul a kereső, illetve ősszel az AdWords szolgáltatását is beindítják. Ekkor még csak 350 ügyféllel rendelkezik a hirdetési platform, később azonban akadnak olyan partnercégek, akik kapcsolt áruként ingyenesen biztosítják ügyfeleiknek a hirdetési lehetőséget.

A Google Zeitgeist, azaz a keresések vizuális ábrázolása 2001-ben jelenik meg először, és ekkor indul el a Google Képek szolgáltatás, illetve a Google Csoportok, ami valójában a Deja.com fórum felvásárlásával, illetve az 500 millió usenet bejegyzés kereshetővé és böngészhetővé tételével valósul meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények