Mozilla blog: a Firefox OS tesztje mobilon

Alkalmazások

A telefonon alapból telepítve van pár – a telefonoktól elvárt – alkalmazás.

Az indítópulton alapból négy alkalmazás van:

Az első a tárcsázó. A hagyományos tárcsázóból egy gomb lenyomásával mehetünk át a névjegyekhez és a hívásnaplóba, vagy vissza.

firefox os

firefox os

A második gomb az SMS írására való alkalmazáshoz vezet.

firefox os

firefox os

A névjegyeknél minden fontos tulajdonságot megadhatunk a kontakthoz, de egyedi mező felvételére nincs mód. A hívásnapló két szűrést tud, az egyikben minden esemény megjelenik, a másodikban csak a nem fogadott hívások.

firefox os

firefox os

A negyedik mi más lehetne, mint a webböngésző? Ez a telefon erőforrásaihoz mérten nagyon gyors: gyorsan indul, gyorsan reagál a felhasználói interakcióra. Nem véletlen, hiszen ha úgy nézzük: az egész telefon egy böngésző, amin a böngésző elindítása egy új lap megnyitásának felel meg. A böngésző – összehasonlítva a Firefox mobilverziójával – ugyanúgy képes több lapot kezelni, illetve támogatja a modern szabványokat, de a beállítási lehetőségei sokkal szűkebbre vannak szabva. Az az érzése támad az embernek, mintha ez az androidos böngésző kistestvére lenne.

firefox os

A „Galéria” alkalmazásban a telefonon a Média tárterületen lévő képeket nézhetjük meg. Innen megoszthatjuk vagy törölhetjük a kiválasztott képeket. A galériába bekerül az összes memóriakártyára feltett kép is. Ide kerülnek a „Kamera” alkalmazással készült képek is.

firefox os

A „Kamera” segítségével képeket és videókat készíthetünk. Beállítási lehetőséget nem kínál fel a rendszer.

firefox os

Az első oldalon még a Nokia szolgáltatását használót „HERE Maps” alkalmazás van. Az alkalmazás a Nokia-telefonokról ismert navigációt kínálja a felhasználóknak útvonaltervezéssel, navigációval és akár offline térképletöltési megoldással. Ez utóbbi viszont csak a képernyőn megadott területet tölti le az aktuális nagyságnak megfelelő részletességgel. A Navigáció ugyan nem hangos, illetve nincs a térképmódon kívül egyéb, ám az autós közlekedés mellett választhatjuk a gyalogos és tömegközlekedéses útbaigazítást is, ahol részletes információt kapunk nemcsak az utcanevekről, hanem a igénybevehető tömegközlekedési eszközökről is.

firefox os

firefox os

firefox os

A második oldalon a található a „Naptár”, amelyben játszik könnyedséggel tekinthetjük át a napi, heti és havi teendőinket - egyébként vehetünk fel eseményeket akár több naptárba is (offline és online is).

firefox os

firefox os

firefox os

firefox os

Hiányosság, hogy nem adhatunk meg ismétlődéseket.

Az „Óra” alkalmazásban beállíthatjuk az időt, és megadhatunk riasztást is, amely egyelőre csak a telefon saját hangjaival riaszt. Az „Óra” alkalmazásban megadhatunk ismétlődést, heti periódusban.

A „Zene” és „Videó” alkalmazás – akárcsak a „Galéria” – a Média-tárterületről képes lejátszani zenéket és videókat, egyszerű, de kényelmes felületen. A zenelejátszás folyamatos, nyugodtan váltogathatunk a telefonon párhuzamosan futóalkalmazások között.

firefox os

firefox os

firefox os

A „Költségek” alkalmazással az adat és hangbeszélgetési fogyasztásunkról olvashatunk kimutatásokat.

A „Levelező” pedig egy pehelysúlyú IMAP és SMTP, valamint ActiveSync-képes levelező alkalmazás.

A Beállítások → App jogosultságok oldalon be lehet állítani,hogy melyik alkalmazás mihez férjen hozzá. Egyelőre ez a beállítás csak a földrajzi hely megosztásával kapcsolatos beállításaira szorítkozik. Az alkalmazások ugyanezen az oldalon távolíthatóak el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények