Mozilla blog: a Firefox OS tesztje mobilon

Menürendszer

A főmenüt választva a láthatóvá válik a rendszer kezdőképernyője. Ide bármikor visszatérhetünk a „Home” gomb lenyomásával. A felhasználó által kiválasztható háttér előtt a dátum és az óra jelenik meg. Felül a rendszer értesítési területe van, ahol már sorakoznak az akkumulátorral, térerővel (a képen éppen SIM-kártya nélkül), értesítésekkel kapcsolatos piktogramok. Alul az indítópult, ahova – a gyorsabb elérés érdekében – kimozgathatjuk az ikonokat. Több ikon is elhelyezhető itt, mint amennyi kifér, mert van lehetőség az „indítópult” oldalirányú görgetésére.

firefox os

A kezdőképernyőről jobbra csúsztatással alkalmazások érhetők el. Az alkalmazásoknak nincs külön gyűjtőhelyük, minden telepített alkalmazás itt, a jobboldali lapokon jelenik meg. Alapból két lappal indul a rendszer, de a felhasználó az alkalmazások ikonjainak jobbra húzásával újabb lapokat nyithat. Az alkalmazások ikonjainak törlésével az appok is eltávolításra kerülnek. Almappák létrehozására nincs mód, s nyoma sincs olyan lehetőségnek, hogy a gyorstárcsázáshoz névjegyeket helyezzük ki ide.

firefox os

A kezdőképernyőn balra csúsztatással egy hasznos linkeket összegyűjtő alkalmazás, az Everything.me érhető el. Ez egy olyan alkalmazás, amely témák szerint rendezve biztosít hozzáférést az internetes szolgáltatásokhoz és a telefonra telepített webappokhoz.

firefox os

firefox os

Innen egyszerűen hozzáadható bármelyik szolgáltatás az alkalmazásikonokhoz.

firefox os

A képernyő tetejétől lefelé húzással elérhető értesítési terület hasonlít az androidos rendszereknél megszokott megoldásra. Az értesítések szövegesen, listában jelennek meg, az idejükkel együtt.

firefox os

Lent gombokkal ki- és bekapcsolható a wifi, az energiatakarékos mód, a Bluetooth és repülő mód, valamint egy kattintással elérhetők a beállítások is.

firefox os

firefox os

A Beállításokban részletesen konfigurálhatjuk a telefont. Az összes fontosnak tűnő funkció beállítható, a PIN kód kezelésétől kezdve, a wifibeállításokon át, a testreszabási lehetőségeken keresztül, az alkalmazások jogosultságainak kezeléséig. Olyan, a Firefoxra jellemző beállítások is helyet kaptak itt, mint a „Ne kövessenek” szolgáltatás.

firefox os

firefox os

firefox os

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények