Mozilla blog: a Firefox OS tesztje mobilon

Összegzés

Alkalmazás-ökoszisztéma

A Mozilla célja, egy szabad és nyílt rendszer építése. A mostani mobiltelefonos operációs rendszereket kiegészítő alkalmazásboltok mind zártak, a Firefox Marketplace viszont nyílt lesz – minden tekintetben. Az ide feltöltött alkalmazások webalkalmazások lesznek, amelyek a „nyílt web” komponenseiből épülnek fel: HTML5-ből, CSS3-ból, JavaScriptből. Ezek az alkalmazások asztali böngészőktől egészen a mobil eszközökig mindenhol működőképesek lehetnek. Természetesen van lehetőség fizetős alkalmazások létrehozására és menedzselésére is. Ehhez a közös munkához várja a Mozilla a fejlesztők és hozzájárulók közreműködését is. Akit érdekel a Webes alkalmazások létrehozásának mikéntje, itt találhat megfelelő leírást az első lépések megtételéhez.

Telefon üzemmódok

A telefon üzemmódjait a bekapcsoló gomb lenyomásával is szabályozhatjuk: elnémíthatjuk, bekapcsolhatjuk a repülőmódot és kikapcsolhatjuk a telefont.

firefox os

Tapasztalatok

Le kell szögezni, hogy ezek a tapasztalatok az alfa és a béta állapot között lévő telefonról származnak, ahol a Firefox OS egy ideiglenesnek tekintethető hardveren fut.

A telefon általánosságban gyors és reszponzív. A készülék több appot is futtathat párhuzamosan, amelyek között a „Home” gomb hosszú lenyomásával válthatunk, és ugyanitt zárhatjuk is be őket (vagy az alkalmazásokból). Sok app esetén azért érezhető a lassulás – és érdekes módon a Beállítások ablak első megjelenése is lassú. A telefon túl sok testreszabási lehetőséget nem kínál, és nem lehet megtudni azt sem, hogy hogyan áll az erőforrásaival, bár a felhasználók számára gyakrabban szükséges kiadási és tárterületi információk igen részletesek. A közel kéthetes tesztelés időszakban, amíg a tapasztalatokat gyűjtöttem a telefon nem indult újra, nem fagyott le, de olyat tapasztaltam, hogy egy-egy alkalmazás lefagy, amelyet aztán be tudunk zárni.

A hardver kezelése a Firefox OS részéről stabil. Jól és hatékonyan működött a wifi és a Bluetooth, jók voltak a hívásindítással és -fogadással kapcsolatos felhasználói tapasztalatok is. A GPS is megfelelően működött, és kellemes volt a tapasztalat a beépített navigációval. Szerencsére nem mindenki akar új térképszoftvert fejleszteni.

A felület egyszerű és világos, de néhol a szövegek túl szélesek, kilógnak, és nincs a Firefox OS-ben olyan megoldás, hogy az ilyen szövegeket görgesse. Pár logikátlanság azért akad, például, hogy a legtöbb alkalmazásban visszalépni a bal felső „<” gombbal lehet, de a főmenübe nem lehet visszalépni ilyen módon. A névjegyekből és a tárcsázóból viszont csak a „Home” gomb segítségével lehet visszalépni egy almenükből is.

Összességében nekem tetszett a telefon és Firefox OS rendszer is. Egyszerű, megbízható és könnyen használható. Alapból nem lehet túl sok mindent állítani, de talán ez is nem baj. Persze kérdés, hogy a felhasználók nagy tömegének mi az elvárása. Úgy gondolom, a Mozilla megtette a legfontosabb lépéseket, hogy a tömegek számára vonzó mobilos platformot építsen fel. Kérdés, hogy az egyszerű telefon, a nyílt szabványon alapuló megoldások és a könnyedén létrehozható webappok végül mennyire lesznek sikeresek. Vajon a gigantikus vállalatóriásokkal szemben sikerülhet-e az a bravúr, ami a Firefoxszal sikerülhetett? Én nagyon remélem, hogy igen.

Azóta történt

Előzmények