Valaki rázza fel a Sunt!

Nyugtával dicsérd a Sunt

A ballaszttól kell megszabadulni

A vállalat alkalmazásszerver-üzletágának egykori műszaki igazgatója, Peter Yared is úgy látja, hogy a Sun kifejezetten rossz passzban van, de rögtön hozzá is teszi, hogy Jonathan Schwartz vezérigazgató elég okos ahhoz, hogy a termékvonal karcsúsításával megmentse. Szerinte az áramvonalasítást lehetne azzal kezdeni, hogy eladják a Sparc processzorokat fejlesztő részleget, például az ebben a bizniszben már úgyis érdekelt japán Fujitsunak, és teljesen átállnak az x86-os szerverek gyártására. Yared egy másik szent tehéntől, a Javától is megszabadulna, és a programozási nyelv karbantartását egy olyan ipari szövetségre bízná, melynek tagjai profitálnak annak használatából – mint amilyen az IBM vagy az Oracle. Egy ilyen konzorcium levenné a Java támogatásának pénzügyi terheit a Sun válláról. „Legyünk őszinték: a Java egy legacy [öröklött, nyakunkon maradt] nyelv” – fogalmazott. Az IDC szakértője, Vernon Turner a leépítendő üzletágakhoz hozzácsapná még a belépő szintű szerverekért és tárolóeszközökért felelős részlegeket is.


UltraSPARC T2: az ítélet napja? (Fotó: Sun)

A felső kategóriás kiszolgálók értékesítési modelljén is változtatni kellene – mondják mások –, hiszen a Sun nem túl népszerű a cloud rendszereket üzemeltető cégek körében. Frank Gillett szerint azért, mert több riválisával ellentétben nem szabja testre a hardvereit a nagy mennyiségben vásárló ügyfelek számára. „A Sun igen innovatív hardvermegoldásokkal áll elő, de standard termékeket épít, és azt várja, hogy mindenki ezeket vegye meg. Több tucat olyan vállalat van a világon, amelyik évente szerverek ezreit vásárolná meg, de nekik nem standard cucc kell” – mondta.

A Sun nem kommentálja a jövőjével kapcsolatos találgatásokat. A cég szóvivője, Shawn Dainas a Forbesnak inkább a vállalat előtt álló kiváló lehetőségeiről beszélt a virtualizáció, az adattárolás és az energiatakarékos kiszolgálók területén. „Összességében rendkívül lojális az ügyfélbázisunk, amely ragaszkodik a Sunhoz és a technológiai platformjaihoz” – állította.

Game over: napnyugta

A Global Equities elemzője, Trip Chowdhry szerint viszont ez csak porhintés: nem kell itt stratégiaváltáson gondolkodni, a Sun felett egyszerűen eljárt az idő. Ő úgy látja, hogy a cég a 2001-es krach óta nem tudott talpra állni, és mára zombivá vált. „Karácsonykor le kell kapcsolni a lámpákat, a készpénzt szét kell osztani a tulajdonosok között, az eszközöket pedig el kell árverezni az Ebayen” – tanácsolja a vállalatvezetőknek, majd hozzáteszi: „Jöttek, és megváltoztatták a világot. De mint minden olyan sikeres vállalat, amelyik nem képes alkalmazkodni, ők is eltűnnek. Ennyi.”

A Sunnak ma 2 milliárd dollárnyi készpénze van, mellyel még akkor is kihúz két évet, ha minden negyedévben 250 milliós veszteséget halmoz fel, amint – az egyszeri tételeket nem számolva – legutóbb is tette. A Wall Street a 2009. június 30-án záruló üzleti évre most 12,8 milliárd dollár árbevételt és 1,35 milliárd dollár mínuszt vár a cégtől. Összehasonlításul: 2001-ben a forgalom 18,3 milliárd, a nyereség pedig 927 millió dollár volt.

Azóta történt

Előzmények