Négy év múlva 2,2 milliárdan internetezünk

Négy éven belül az aktív internetezők száma világszerte nagyjából 49 százalékkal, 2,2 milliárd főre nő – prognosztizálja a Forrester Research. Az amerikai piackutató üveggömbje szerint 2013-ban Ázsiában és Óceániában él majd a világhálót használó populáció 43 százaléka. Tavaly e kontinensek részesedése még 38 százalék volt, azaz a régió a technológia ottani terjedésével párhuzamosan folyamatosan közelít majd ahhoz az arányszámhoz (körülbelül 60 százalék), mellyel a világ népességéből részesedik.

Csak Kína az internetezők 17 százalékát adja majd. A Forrester szerint a világ legnépesebb országában az internetezők száma még az idén meghaladja majd az Egyesült Államok lakosságáét (a hivatalos pekingi statisztikák szerint ez már júniusban megtörtént, amikor a kínai internethasználók száma 338 millióra emelkedett). Ázsiában szintén látványos nethasználó-bővülést várnak Indiában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Pakisztánban is.

Észak-Amerikai részesedése a tavalyi 17-ről 13 százalékra csökken 2013-ra – jósolják. Európa részaránya ugyancsak apad majd: kontinensünkön a világ internetezőinek 22 százaléka él majd négy év múlva, szemben a 2008-as 26 százalékkal. Latin-Amerika négy év múlva változatlanul 11 százalékát adja majd az online populációnak – e régió internethasználóinak több mint fele Mexikóban és Brazíliában él –, és Afrika és a Közel-Kelet 10 százalékos piacrésze is megmarad, köszönhetően annak, hogy Iránban, Egyiptomban és Nigériában látványos bővülés várható a netezők számában.

Azóta történt

Előzmények