Albacomp: jól halad az átalakulás

Sikeresnek értékeli az Albacomp az új stratégiájának tavaszi bejelentése óta tett lépéseit: a vállalat az év első 9 hónapjában 23 százalékkal magasabb árbevételt ért el, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül igen kedvező a növekedés összetétele: a rendszerintegrációból származó bevételek terén közel 70 százalékos, míg konzultációból több mint hétszeres növekedést könyvelhetett el a székesfehérvári vállalat, amely pontosan megfelel a szolgáltatásokból származó bevételek növelésén alapuló új stratégia célkitűzéseinek. Az eredményes piaci működés érdekében a stratégiai partneri kapcsolatok elmélyítésére törekednek több jelentős szállítóval, köztük a Ciscóval, az Oracle-lel, a CA-val, a Sun Microsystemsszel, a HP-val és a Siemensszel. E cégekkel a kapcsolatok továbbfejlesztésén túl a cél az egyre magasabb szintű minősítések megszerzése.

A közelmúltban létrejött önálló kkv-üzletág mellett a nagyvállalatok is fontosak maradtak az Albacompnak. Kedvező piaci trend, hogy a nagyvállalatoknál növekszik a komplex szolgáltatások iránti igény, valamint nő a szolgáltatási színvonalra vonatkozó szerződések (SLA) aránya. Az e téren elért sikereket több outsourcing szolgáltatási szerződés jelenti (Malév, Paksi Atomerőmű, Belügyminisztérium, NSE). A szolgáltatási üzletágak az év során folytatták a fejlesztéseket többek között az APEH-nál (adóbevallási rendszer, adattárház, belső kommunikációs rendszer), illetve Esztergomban, Hódmezővásárhelyen, Szolnokon, Kecskeméten, Homokháton, Pécsett és Zuglóban folytak EU-forrásból támogatott e-önkormányzati projektek. A Renault Creditnél egy Oracle-alapú dealermodul bevezetésére került sor, az OTP Banknál pedig az Opera rendszer helyszíni fejlesztése és karbantartása folyt.

Az Albacomp jó eredményről számolhat be a közbeszerzések terén is, többek között a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) számítógéprendszerek és számítógépek beszerzésére kiírt pályázatának egyik nyerteseként a vállalat 5500 számítógép értékesítési jogát nyerte el. Elnyerték a Belügyminisztérium Informatikai Főosztályának pályázatát is, amelyet a Minisztériumhoz tartozó 10 intézményben használt Microsoft-termékekhez kapcsolódó szolgáltatások elvégzésére írtak ki.

2006 szeptemberében a vállalat megalapította az Albacomp Kutatási Központot, amely egyetemi – ezen belül az EU-s – fejlesztési projektekben való együttműködésre nyújt lehetőséget a magyar felsőoktatási intézményekkel. A központ indulásakor a vállalat a Veszprémi Egyetemmel, a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolával és a Debreceni Egyetemmel épített ki kapcsolatot.

Azóta történt

Előzmények