Tízmillióra büntették az Albacompot és a Synergont

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap 10-10 millió forintos bírságot szabott ki az Albacomp Számítástechnikai Rt.-re és a Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Rt.-re, mivel bizonyítást nyert, hogy a két vállalat a Paksi Atomerőmű ún. HR-projektjének elnyerése érdekében versenykorlátozó megállapodást kötött egymással. A viszonylag szerény összegű büntetést azzal indokolta a hatóság, hogy – mivel a pályázatot végül érvénytelennek nyilvánították – a kartell nem befolyásolta a tendert. Emlékezetes, hogy az egy tavalyi felsőoktatási közbeszerzési pályázaton összejátszó IBM-SAP-ISH hármast néhány hónapja – rekordnak számító – 1,5 milliárd forintra büntette a GVH.

A Paksi Atomerőmű 2004. április 27-én egyfordulós, meghívásos versenyeztetési eljárást hirdetett a vállalatnál használt Oracle Applications humán- és bérszámfejtési rendszer bevezetett moduljainak felülvizsgálatára és a verzióváltás megvalósítására. A GVH szerint a döntően e-mailes bizonyítékok alapján megállapítható volt, hogy a Synergon és az Albacomp között a tender kapcsán megállapodás jött létre, amely alkalmas volt a verseny eredményének befolyásolására. Noha a felek nem nyerték el a munkát, a projekt értékéhez viszonyítottan arányos bírság kiszabását indokolttá tette, hogy a GVH elvi fontosságot tulajdonít a kartellek feltárásának és szankcionálásának – áll a hatóság közleményében.

A versenytörvény szerint jogellenes a vállalkozások közötti megállapodás és összehangolt magatartás, amely a gazdasági verseny megakadályozását, korlátozását vagy torzítását célozza, vagy ilyen hatást fejthet, illetve fejt ki. A versenyjogi értelemben tiltott megállapodáshoz szükséges és egyben elegendő feltétel, ha az érintett felek akarategyezsége a bizonyítékok összessége alapján megállapítható.

Azóta történt

Előzmények