Kibékült az Intel és az AMD!

Az Intel és történelmi riválisa, az Advanced Micro Devices (AMD) ma lakonikus közleményben jelentette be, hogy minden folyamatban lévő jogi nézeteltérését rendezte egymással, beleértve ebbe a trösztellenes eljárásokat és a licencvitákat. „Noha a két vállalat kapcsolata a múltban viharos volt, a megegyezés véget vet a jogi vitáknak, és biztosítja számukra a lehetőséget arra, hogy az innovációra és a termékfejlesztésre koncentráljanak” – áll a közös sajtóanyagban.

A megegyezés értelmében az Intel 1,25 milliárd dollárt fizet az AMD-nek, és vállalja, hogy tartja magát egy közösen meghatározott üzleti etikai kódexhez. A felek ezen túlmenően öt évre szóló keresztlicenc-megállapodást kötnek egymással, melynek értelmében jogosultak a másik szabadalmait használni, és egyben ejtik a korábbi licencmegállapodás megsértésével kapcsolatos vádjaikat.

A megegyezés bejelentése az AMD weboldalán
A megegyezés bejelentése az AMD weboldalán: új meccs kezdődik?

Az AMD ezen túlmenően visszavonja az Egyesült Államokban, illetve Japánban indított pereket csakúgy, mint a világ több kontinensén a versenyhatóságokhoz benyújtott trösztellenes panaszait. A felek a megegyezés szövegét egy tőzsdei közzétételben még ma nyilvánosságra fogják hozni – közölték.

Új alapon

A két vállalat közvetlenül hírünk megjelenése előtt tartott – külön-külön – tájékoztatót a megegyezésről. Az AMD vezetői elmondták: a megegyezéssel teljesen új alapokra próbálják helyezni elmérgesedett viszonyukat az Intellel. Ennek része az a törekvés, hogy a vitáikat a jövőben elsősorban egymás között igyekeznek rendezni, mielőtt bírósághoz fordulnának.

Fontos eleme a licencmegállapodásnak, hogy ezzel elhárul annak az akadálya, hogy az AMD a nemrég önállósított félvezetőgyártó leányvállalatával, a GlobalFoundrieszel vagy más szerződéses foundryval gyártassa a chipjeit. Az Intel korábban azt állította, hogy a kiszervezett cég nem örökli meg azokat a több évtizedre visszanyúló, legutóbb 2001-ben megújított keresztlicenc-megállapodásban garantált jogokat, melyek alapján az AMD jogosult x86-os – más néven PC-kompatibilis – mikroprocesszorokat gyártani, és szerződésszegésre hivatkozva kezdeményezte a kontraktus felbontását.

A vizsgálatok nem zárultak le

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Intel üzleti gyakorlatát az AMD kezdeményezésére vizsgáló hatósági eljárásokra milyen hatással lesz a kiegyezés. A japán és dél-koreai versenyhatóság korábban már elmarasztalta az Intelt, az EB pedig nemrég rekordösszegű, 1,06 milliárd euró bírságot szabott ki a processzorgyártóra a piaci erőfölénnyel való visszaélést szabályozó trösztellenes törvények megsértése miatt.

Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is „közel áll ahhoz”, hogy vádat emeljen a cég ellen. Amerikában 2005 nyarán az AMD kezdeményezett trösztellenes eljárást az Intel ellen (a mai napig ez is folyamatban volt), majd tavaly januárban New York állam jelentette be ugyanezt. De az amerikai versenyhatóságnak sem most először került a látókörébe az óriásvállalat: a 90-es évek végén lefolytatott vizsgálat megegyezéssel zárult.

Azóta történt

Előzmények

  • Nagyot szólt az Atom

    Az Intel fölénye a notebookokba és szerverekbe szánt chipek szegmensében lehengerlő. Az AMD a desktopokban erősebb.

  • Amerikában is piszkálják az Intelt

    Hírügynökségi értesülések szerint a helyi versenyhatóság vádat fog emelni a vállalat ellen a versenytörvények megsértése miatt.

  • Kiteregették az Intel szennyesét

    Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az amerikai chipgyártót elmarasztaló májusi határozatának szövegét. A vaskos anyag nem fukarkodik a terhelő bizonyítékok idézésével.

  • Mit kell tudni az Intel-balhéról?

    Szájbarágó a chipgyártót elmarasztaló európai határozatról. Kiderül többek között, hogy tényleg rekord-e a bírság összege, és az is, hogy hova kerül.