Apple: dehogy kell vírusirtó a Macre!

Miután tegnap a sajtó felkapta a sztorit, az Apple eltávolította terméktámogatási oldaláról azt az ajánlást, amely „több vírusirtó egyidejű használatát” javasolta a felhasználóknak Mac OS operációs rendszeren. A nemrég felfedezett bejegyzés azért keltett feltűnést, mert korábban a cupertinói vállalat gyakorlatilag immúnisnak mondta szoftverét a számítógépes támadásokkal és vírusokkal szemben.

Mint most kiderült, e tekintetben nincs változás. „Visszavontuk a bejegyzést a terméktámogatási oldalunkról, mert az már nem aktuális és pontatlan” – mondta a CNET News.com újságírójának Bill Evans, az Apple szóvivője. „A Macet eleve olyan beépített technológiával láttuk el, amely védelmet nyújt a rosszindulatú szoftverekkel és a biztonsági fenyegetésekkel szemben. Habár, mivel egyetlen rendszer sem lehet 100 százalékosan védett minden fenyegetéssel szemben, egy vírusirtó program használata további védelmet jelenthet” – tette hozzá.

A törölt ajánlás egyébként nem most került fel az oldalra, hanem több mint egy évvel ezelőtt, csak nemrég módosították a szövegét. Az szerepelt benne, hogy azért érdemes egyidejűleg több vírusirtót is használni Mac OS alatt, mert így „a vírusíróknak több alkalmazást kell megkerülnie, ami az egész víruskészítési folyamatot bonyolultabbá teszi.” Biztonsági szakértők viszont általában nem ajánlják a különféle antivírusok párhuzamos futtatását, mert a programok „összeakadhatnak” egymással. Ezért van, aki azt gyanítja, hogy az ajánlás – melynek 2007-es eredeti változata visszakereshető az Internet Archive-on – valójában tévedésből jelent meg a terméktámogatási oldalon, és szakmai jóváhagyás nélkül publikálhatták.

Egy másik bejegyzés viszont a mai napig olvasható a szájton: ebben a cég arra biztatja felhasználóit, hogy rendszeresen frissítsék vírusirtó alkalmazásuk adatbázisát – már ha véletlenül használnak ilyet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények