Macre sem árt a vírusirtó

Közel két héttel ezelőtt az Apple a terméktámogatási oldalán egy ajánlást tett közzé a vírusirtó programok használatáról Mac OS alatt. Noha a cég azt továbbra sem állítja, hogy az operációs rendszere védelemre szorul, a bejegyzés publikálása jelzésértékű annak tükrében, hogy – a Microsoft Windows ellenében – éveken át gyakorlatilag immúnisnak mondta platformját a számítógépes fertőzésekkel és támadásokkal szemben.

Az ajánlás egyébként „több vírusirtó egyidejű használatát” javasolja a Mac számítógépeken azért, hogy „a vírusíróknak több alkalmazást kelljen megkerülnie, ami az egész víruskészítési folyamatot bonyolultabbá teszi.” A vállalat az elérhető termékek közül az Intego VirusBarrier X5-öt, a Symantec Norton Anti-Virus 11 for Macintosht és a McAfee VirusScan for Macet emeli ki – ezek közül az első kettő az Apple online boltjában is megvásárolható.

A Mac OS platformra jó néhány kórokozó készült már, de ezek többsége csak demonstrációs céllal. Az idén felfedezett AppleScript.THT féreg az egyik olyan ezek közül, amely „élesben” is megjelent az interneten – ez a malware lehetővé teszi a rendszer feletti irányítás megszerzését a támadók számára. Egyre több ugyanakkor az olyan támadás, amely nem az operációs rendszer, hanem a webes alkalmazások sebezhetőségeit használja ki.

Az Apple egyébként az utóbbi időben felhagyott saját platformja sebezhetetlenségének hangsúlyozásával. A 2006-ban indult „Get a Mac” reklámkampányban még fontos elem volt a Windows gyenge ellenálló-képességének és a Mac OS immunitásának szembeállítása, de a most futó szpotokból ez a motívum már hiányzik. A rendszerről szóló kampányanyagokban is csak annyi szerepel ma már, hogy a „Mac OS X ellenáll a legtöbb vírusnak.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények