Az Apple közzétette a „Samsung-reklámot” brit honlapján

Nemrég az IT café is beszámolt arról, hogy a fellebbezés elutasítása után az Apple-nek végre kell hajtania a bíróság korábbi határozatát, vagyis brit honlapján meghatározott formátumban közzé kell tenniük egy nyilatkozatot, melyben leírják, hogy alaptalanul vádolták meg a Samsungot másolással, a szabadalmaztatott megoldások illegális használatával.

Egy ilyen rendelkezés végrehajtása mindenképpen presztízsveszteséget jelent, még akkor is, ha igyekeznek a szöveget úgy megfogalmazni, hogy annak ne legyen bocsánatkérés jellege. Márpedig ezt történt, ugyanis az Apple kitette honlapjára a közleményt, ám a szöveg messze nem arról tanúskodik, hogy bármit is megbántak volna – arról nem is beszélve, hogy a nyilatkozat nem a főoldalon szerepel, oda csak egy, az oldal alján szinte eldugott, a szöveghez vezető link került.

apple

Először is: nem azt írják le, hogy a Samsung nem másolt, hanem szárazon közlik azt a tényt, hogy a bíróság nem állapított meg szabadalomsértést. Majd a cég határozottan kijelenti, hogy nem értenek egyet a bíróság döntésével, és arra is felhívják a figyelmet, hogy ugyanezen formatervezési szabadalom ügyében egy német bíróság a javukra döntött, és persze nem felejtik el hangsúlyozni, hogy az amerikai nagy perben szinte totális győzelmet arattak a Samsunggal szemben. Természetesen kihasználták azt is, hogy a bírói indoklás kétélű fegyverként forgatható – a Galaxy táblagépek „nem rendelkeznek azzal a minimalista és szélsőségesen egyszerű formatervvel [dizájnnal], mint az Apple készülékei. Nem olyan dögösek [cool]” – így az Apple a közleményben az indoklás megfelelő részeinek idézésével mindezt a javukra szóló érvként hozza fel.

Azóta történt

Előzmények