Az idén lassul a PC-piac

A Gartner szerint a személyi számítógépek forgalmának növekedési üteme a tavalyi PC-lecserélési hullám fokozatos csillapodásával csökken az idén. 2005-ben 199 millió komputer eladásával számol a piackutató, ami 9 százalékkal több a tavaly értékesített 183 milliónál. A jövő évtől kezdve azonban tovább lassul az eladott gépek számának bővülése, míg az árbevétel-növekedés meg is torpanhat. Utóbbinak az az oka, hogy a legnagyobb növekedési potenciált ma azok a fejlődő piacok jelentik, ahol elsősorban az olcsóbb számítógépek iránt magas a kereslet.

A növekedés motorját továbbra is a noteszgépek jelentik, ezek darabszáma az idén 17,4 százalékkal nő, miközben az asztali PC-k darabszám szerinti forgalma mindössze 6,1 százalékkal bővül. A Gartner szerint a hordozható gépek árcsökkenése, vezeték nélküli szolgáltatásai és fejlett multimédiás képességei a vásárlók egyre szélesebb rétegeit győzik meg, miközben az asztali masináknál hiányoznak a vevőcsalogató újdonságok.

Mindkét számítógéptípus eladásait befolyásolja ugyanakkor a PC-lecserélési ciklus megnyúlása. A piackutató úgy véli: az egyre fejlettebb technológiák miatt a felhasználók egyre ritkábban érzik szükségét a hardverfrissítésnek. Jelenleg az asztali PC-ket átlagosan négy-, míg a noteszgépeket háromévente cserélik.

Korábban a Gartner azt jósolta, hogy a PC-kereslet csökkenése a piac konszolidációját indíthatja el. Az IBM már lépett, elemzők most a Hewlett-Packardra vetik vigyázó szemüket.

Azóta történt

Előzmények