Az EU megállítaná a ChatGPT-t és a mesterséges intelligenciát

Az EU-s törvényhozók sürgetik a világvezetőket, hogy egy csúcstalálkozó keretében találjanak megoldást az AI-fejlesztések kontrollálására.

Miközben az oktatási szoftverekkel foglalkozó Chegg a GPT-4 segítségével hozott létre tanulást segítő CheggMate programot (ami személyre szabottan dolgozza fel az adatokat és teszteket, kérdéseket), addig általánosságban még mindig az oktatásra, nemzetbiztonságra, kiberbűnözésre és társadalomra leselkedő veszélyektől, a felelőtlen fejlesztésektől tartanak a törvényhozók és sokan mások.

Elon Musk is, hiszen miután az AI-fejlesztések leállítására szólított fel, úgy döntött, hogy saját riválist csinál a Microsoft, a Google és az OpenAI ellen: szerinte utóbbi hazudni tanítja az AI-t, zárttá és profitéhessé vált a Microsoft szövetségeseként, míg a Google társalapítója nem veszi komolyan az AI-biztonságot. Musk TruthGPT-je azonban ha lemaradásban is van, de az emberekre nem lesz veszélyes, és megpróbálja majd megérteni az univerzum természetét – derült ki a Tesla-vezér bejelentéseiből.

A nyílt levélben akkor azt mondták a szakemberek, hogy az AI fel nem fogható mértékben kezdhet tévinformációkat terjeszteni, az ilyen gépek pedig túlnőhetnek, okosabbá válhatnak és lecserélhetnek minket, ha nem irányítjuk és ellenőrizzük a fejlesztéseket.

Az EU-s törvényhozók a héten végül már csúcstalálkozót sürgettek a világvezeték között, hogy találjanak megoldást az AI-fejlesztések kontrollálására, ezek ugyanis gyorsabban fejlődnek a vártnál. Ursula von der Leyen és Joe Biden jelenlétére is számítanak, valamint arra, hogy sokkal felelősségteljesebbé kell váljanak az AI-cégek. A fentebb említett nyílt levélnek nem minden pontjával értenek egyet, de az alapüzenettel igen: a gyors fejlesztések és az erőteljes AI miatt jelentős politikai beavatkozás vált szükségessé. Szakértők szerint végre elindultak a valódi viták, megbeszélések, senki nem fél, hogy bolondnak titulálják a hasonló, indokolt félelmek miatt.

Kína már összeállította a generatív AI szabályozási tervezetét, ami a cégek fejlesztéseire és hatósági együttműködésre is kiterjed – a Biden-kormány is vizsgálódik és tervez, a nemzetbiztonsági és oktatási aggályok miatt. Általános aggályok övezik a témát az EU-ban is – az EB közel 2 éve dolgozik az AI-törvények tervezetén.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság pedig közölte: üldözőbe veszi azon cégeket, amelyek rosszul használják az AI-t, törvényt szegnek, civil jogokat sértenek, diszkrimináláshoz vagy megtévesztéshez alkalmazzák a technológiát.

Japán időközben pedig közölte: a következő G7-találkozón központi téma lesz a generatív AI és a ChatGPT, nemzetközi szabályozásra van szükség. .

Nem mindenki fél persze: El Salvador 15 év adómentességet biztosít minden AI-cégenek, hogy felpörgesse tech szektorát. A Google pedig generatív AI segítségével pörgetné fel a reklámüzletágat.

Azóta történt

Előzmények