Komoly AI-törvényeket hozhat az USA a ChatGPT miatt

A ChatGPT és a generatív AI nagy népszerűsége miatt mielőbbi szabályozásokat sürget Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti vezetője. Eközben az európai adatvédelmi hatóság létrehozta a ChatGPT-munkacsoportot.

Chuck Schumer, az amerikai szenátus demokrata párti vezetője szeretné elérni, hogy komoly AI-törvényeket hozzanak az USA-ban, amelyekkel megoldanák a generatív AI és a ChatGPT egyre növekvő népszerűségéből eredő kockázatokat, amelyek a nemzetbiztonságot és az oktatást is érintik.

Schumer már összeállított egy keretrendszert, amelyben egy új hatóság előzné meg, hogy katasztrofális kárt okozzon azz országnak a technológia, de eközben az USA a fejlesztésen élén maradhasson. A tervet a Kongresszusnak és a Fehér Háznak is jóvá kell hagynia, ez hónapokba telhet. Ez viszont eddig a legkonkrétabb kezdeményezés és jelzés arra, hogy az USA közbelép a generatív AI-aggályok miatt.

A tervezet szerint egyébként független szakértők ellenőriznék és tesztelnék a cégek AI-fejlesztéseit, mielőtt azok megjelennek vagy frissülnek, az eredményeiket pedig nyilvánosan is közzétennék. Kína egyébként már lépett ilyen téren, Schumer szerint ez is azt jelzi, hogy ideje felébredni. Az AI-törvények kialakításában pedig az USA-nak kell Schumer szerint irányt mutatnia.

Joe Biden korábban maga is utalt az AI veszélyeire, a tech cégek felelősségére, akkor azonban még úgy fogalmazott, még meglátjuk, hogy mennyire veszélyes az AI.

Nem csak az USA-ban nézik egyébként rossz szemmel a felgyorsult trendet, az EU-ban és a tagországokban is. Európa adatvédelmi hatósága a napokban elindított egy ChatGPT-munkacsoportot is. Ez valószínűleg az első lépcső lehet a helyi AI-törvények felé vezető úton.

Azóta történt

Előzmények