Rászabadítják a fogyasztóvédelmet a ChatGPT-re

Folyamatosan mozgolódnak AI-fronton a hatóságok, többek között a fogyasztóvédelmi szervezetek vizsgálatait is sürgetik.

Már az európai fogyasztóvédelmi szervezet, a BEUC is osztja az aggályokat a ChatGPT-vel és a többi, AI-alapú chatbottal kapcsolatban – és mielőbbi vizsgálatokat sürget, az álláspontja szerint az EU-s fogyasztóvédelmi hatóságoknak meg kell vizsgálniuk a technológiát és annak az emberekre leselkedő esetleges veszélyeit.

A szakértők szerint ez már csak azért is fontos, mert a téma népszerűsége miatt minden nagy cég ontja magából a hasonló eszközöket. A 32 országot és 46 szervezetet tömörítő BEUC már korábban is hangoztatta aggályait. Elmondásuk szerint a chatbotok által generált tartalmak hitelesnek és megbízhatónak tűnnek, de általában pontatlanok, hamisak, félrevezethetik a fogyasztókat és megtévesztő reklámokhoz is vezethetnek. Főleg a fiatalok és gyerekek vannak veszélyben.

Az írek szerint nem lehet csak úgy betiltogatni a chatbotokat

A generatív AI, a chatbotok és az AI az ír adatvédelmi hatóság szerint is mind felügyeletre szorulnak, de ők úgy látják, hogy ennek módjait előbb ki kell találni, nem lehet semmit betiltani vagy korlátozni meggondolatlanul, mert azt nem vezet sehová.

A fejlesztések persze kizárt, hogy leállnának. Erre jó példa, hogy az amerikai DHS olyan akciócsoportot hozott létre, amelynek feladata AI segítségével biztosítani a kritikus infrastruktúrát, megfigyelni a rakományokat, szállítmányokat vagy épp kiszűrni a rabszolgamunkával készült termékeket. Nem tétlenkednek a britek sem, 100 millió fonttal indítottak olyan akciócsoportot, amely az AI-t az egészségügy és oktatás terén kell, hogy bevesse.

Azóta történt

Előzmények