Elindult a művészek és a generatív AI nagy háborúja

Már a bíróságokon is háborúznak egymással az AI-cégek és a művészek, írók a szerzői jogok miatt.

Számos művész azzal vádolja a Stability AI, Midjourney és DeviantArt cégeket, hogy tömegesen sértik meg a szerzői jogokat, ugyanis a művészek munkáit használják a generatív AI-rendszereikhez. A vád és az eset messze nem egyedi, és nem csak a művészvilágra korlátozódik.

A fenti cégek azonban arra kérik San Francisco szövetségi bíróságát, hogy ejtse az ügyet, az AI-képek ugyanis nem hasonlítanak a művészek képeire, és a vád a konkrét képeket sem nevezi meg. A vádak szerint azonban a meglévő, szerzői jogvédett tartalmakat használják előszeretettel a cégek az AI-rendszerek tréningezésére.

Ezzel párhuzamosan német írók és szerzők szigorú ChatGPT-törvényeket követelnek, szintén szerzői jogi aggályok miatt. 42 szervezet közösen, több mint 140 ezer embert képviselve sürgeti az EU-t az AI-törvények összerakására, többek között azért, mert szerintük a ChatGPT és a többi rendszer sértheti a szerzői jogaikat.

A vádak szerint a cégek tisztességtelenül használják fel a jogvédett tartalmakat a tréningezéshez, a folyamat nem átlátható, az pedig, hogy a generatív AI alapvetően ellenőrizhetetlenné teszi az eredeti forrást; nagyon súlyos felelősségi, számonkérhetőségi és díjazási kérdéseket vet fel.

Azóta történt

Előzmények