Csúcson az Intel

Az Intel 42 éves történetének legerősebb negyedéve volt az idei második. A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata a válságnak köszönhető hosszú kényszerszünet után meginduló nagyvállalati PC-beszerzéseknek és a vonzó termékportfóliónak tudja be a rekordszámokat, melyek – az ugyancsak pozitív előrejelzéssel együtt – a gyorsjelentés publikálását követően 7,1 százalékkal, 22,49 dollárra hizlalták a cég részvényárfolyamát, sőt általában erősítették a technológiai szektor szereplőinek papírjait.

„Többször is ellenőriztük a számokat, de nem találtunk hibát” – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Stacy Smith pénzügyi vezérigazgató. A június 26-án lezárt második negyedévben a vállalat 10,77 milliárd dollár árbevételt és 2,89 milliárd dollár nettó nyereséget ért el. Egy évvel korábban a forgalom 8,02 milliárd, a veszteség pedig – az Európai Uniónak kifizetett masszív bírság okán – 389 millió dollár volt.

Smith elmondta, hogy a nagyvállalatok végre elkezdtek ismét PC-ket, főként noteszgépeket vásárolni. A vállalat kliensüzletágának forgalma szekvenciálisan 2 százalékkal nőtt, úgy, hogy a hordozható gépekbe szánt chipekből rekordösszegű árbevétel folyt be. Ugyancsak csúcsot döntött a szerverprocesszorok forgalma, az ezekért felelős divízió bevétele 13 százalékkal emelkedett. Az Atom CPU-k és az azokat kiszolgáló lapkakészletek 413 millió dollárt hoztak a negyedév során. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel 67 százalék volt, magasabb a vállalat által vártnál.

A jelenlegi, harmadik negyedévre 11,2 és 12 milliárd dollár közötti árbevételt vár az Intel, ez jóval több annál, amit az elemzők jósoltak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények