Hivatalos: megegyezett az Intel és az FTC

A várakozásoknak megfelelően megegyezéssel ért véget az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) versenyügyi vizsgálata a világ legnagyobb processzorgyártója ellen. A felek által elfogadott, most nyilvános véleményezésre közzétett megállapodásban az Intel több olyan kötelezettséget vállal, amelynek célja a verseny garantálása a mikroprocesszorok, a grafikus processzorok és a lapkakészletek piacán. A hatóság szerint a megegyezés jobb garanciákat nyújt erre, mint amit a másik lehetőségtől, az évekig elhúzódó pereskedéstől várni lehetett volna.

Tuti lesz verseny?

A megegyezés megtiltja az Intelnek, hogy azzal a feltétellel adjon extra kedvezményeket a PC-gyártóknak, hogy azok a rivális chipgyártóktól nem vásárolhatnak, illetve hogy a kedvezmények megvonásával büntesse azokat a gyártókat, amelyek a konkurensekkel is üzleti kapcsolatra lépnek.

Továbbá kötelezi az Intelt arra, hogy módosítsa az AMD-vel, az NVIDIA-val és a VIA-val érvényben lévő licencmegállapodását úgy, hogy az e cégeket ne korlátozza abban, hogy egyesüljenek vagy vegyes vállalatot alapítsanak. Az Intelnek ezen túl fel kell ajánlania a VIA számára az x86-os utasításkészletre vonatkozó, 2013-ban lejáró licencszerződés ötéves meghosszabbítását, valamint legalább hat éven át támogatnia kell a PCI Express buszt, mégpedig oly módon, hogy az implementáció nem korlátozhatja az önálló grafikus kártyák teljesítményét. A cégnek továbbá figyelmeztetnie kell a szoftverfejlesztőket arra, hogy az általa szállított fordító (compiler) a saját CPU-it részesíti előnyben, és nem feltétlenül támogatja a riválisok processzorainak minden szolgáltatását.

Kemény vádak

Amint arról beszámoltunk, a hatóság tavaly december közepén jelentette be, hogy vádat emel az Intel ellen a trösztellenes és fogyasztóvédelmi törvények megsértése miatt. Az FTC a rekordösszegű bírság kiszabásával zárult európai uniós, a New York-i és más vizsgálatok során felmerültekhez részben hasonló vádakat fogalmazott meg. Többek között azt állítja, hogy az Intel egy évtizeden keresztül kedvezményekkel jutalmazta és zsarolta a legnagyobb PC-gyártókat – például a Dellt, a Hewlett-Packardot és az IBM-et – azért, hogy azok a rivális gyakran versenyképesebb chipjeit ne használják fel.

De a beadványban új vádpontok is megjelentek. Például a hivatal szerint az Intel úgy tervezte meg és fejlesztette ki a processzorain futó szoftverek lefordítására használható compilereket, hogy azok kifejezetten hátrányosan különböztessék meg a rivális chipeket. E törvényellenes taktikákat alkalmazva sikerült a vállalatnak megőriznie monopóliumát a CPU-piacon abban az időszakban is, amikor a konkurens termékei különbek voltak. Az FTC szerint hasonló piaci magatartást tanúsít az Intel a grafikus processzorok (GPU) gyakorlatilag háromszereplősnek mondható piacán is, és fennáll a veszélye annak, hogy e törvénytelen gyakorlattal e szegmensben is monopóliumra tör.

Nem beismerés

Az Intel a megegyezés tényét közlő sajtóközleményben hangsúlyozza: mindez nem jelenti azt, hogy elismernék a hivatkozott trösztellenes törvények megszegését vagy a panaszok megalapozottságát. A chipgyártó kommünikéje amúgy is jóval szűkszavúbb és jóval kevésbé lelkes hangvételű, mint a hatóságé. „A megegyezés megteremti annak a lehetőséget, hogy megszabaduljunk az FTC-per pénzügyi és egyéb terheitől” – idézi a szöveg Doug Melamed vezető jogász szavait.

A megegyezés szövegét először 30 napos nyilvános véleményezésre közzéteszik, és csak azt követően – leghamarabb szeptember elején – véglegesítik az esetleges észrevételek figyelembevételével.

Azóta történt

  • Beszáll a kábelmodemüzletbe az Intel

    A félvezetőgyártó mamutvállalat megveszi a Texas Instruments kábelmodemes részlegét. A cél az Atom népszerűsítése.

  • A processzorpiac köszöni, jól van

    A két nagy gyártó csatája kiegyenlített: amelyik szegmensben az egyik javít, ott a másik ront. 2010-re az IDC közel 20 százalékos növekedést jósol.

  • Az Intel felvásárolja a McAfee-t

    Az ügylettel a vállalat befolyásos szereplővé válik az IT-biztonsági megoldások piacán. Ez az Intel történetének legnagyobb értékű akvizíciója.

  • Az Intel Google akar lenni

    A vállalat a McAfee felvásárlása után most egy újabb fejlett technológiát gyűjt be, mivel szinte biztos, hogy megszerzik az Infineont.

Előzmények