Bevásárolja magát a mobilbizniszbe az Intel?

Eladná mobiltelefonokban használt chipeket fejlesztő üzletágát a német Infineon Technologies AG – állítja több hírügynökség. A részleg felvásárlására iránt több nagyvállalat, köztük a Samsung, a Broadcom és az Intel is érdeklődik, de a friss hírek szerint az utóbbi lesz a befutó.

Az Infineon ún. wireless-részlege mobilhálózati kapcsolatot biztosító baseband chipeket és rádiófrekvenciás áramköröket fejleszt és gyárt, illetve ezekre alapozva komplett platformot kínál. Ügyfelei között megtalálhatók a legnagyobb mobiltelefongyártók, többek között a Nokia, a Samsung, az LG és az Apple is. Az Infineon e piacon azonban csupán az ötödik legnagyobb gyártó, messze lemaradva a Qualcomm, a Texas Instruments és a Broadcom mögött, az e termékkörből származó árbevétele az idei üzleti évben várhatóan 1,26 milliárd euró lesz.

Az üzletág éveken át veszteséges volt, de a 2008-ban kinevezett új vezérigazgató, Peter Bauer irányítása alatt ismét nyereségessé vált. Bauer egyébként korábban úgy nyilatkozott: elégedettek a részleg teljesítményével, és nincs okuk eladni azt, ám belsős forrásoktól több hírügynökség is úgy értesült, hogy a háttérben mégis folynak tárgyalások erről.

A Reuters-nek nyilatkozó anonim források szerint az Intel jár legközelebb a megegyezéshez, amely a tranzakcióval bevásárolná magát a lendületesen növekvő mobilbizniszbe, ahova meglehetősen régen szeretne bekerülni. A vételárat az elemzők 1 milliárd euró körülre becsülik.

Azóta történt

Előzmények

  • Még birkózik az Intel és az FTC

    Csak augusztus elején derül ki, hogy sikerül-e a feleknek megegyeznie, vagy folytatódik a versenyügyi eljárás a chipgyártó ellen.

  • Csúcson az Intel

    A chipgyártó óriásvállalat számára rekordnyereséget hozott a második negyedév. A kilátások is rózsásak.

  • Atommal támadja a mobilpiacot az Intel

    A chipgyártó bemutatta az okostelefonokba és táblagépekbe szánt Moorestown hardverplatformot. A cég optimista, de nem vár gyors sikert.

  • Asztali gépeken is fut majd a MeeGo

    Az Intel és a Nokia operációs rendszerének lesz desktopkiadása is. Az OS végleges változata az év második felében készülhet el.