Még birkózik az Intel és az FTC

Tovább egyeztet egy esetleges megállapodás részleteiről az Intellel a vállalat ellen trösztellenes vizsgálatot folytató Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC). Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő szervezet június végén egy hónapra felfüggesztette a közigazgatási eljárást, hogy tárgyalás útján rendezze az ügyet. A határidő ma éjfélkor járt volna le, de az FTC tegnap – arra hivatkozva, hogy több időre van szükség a feltételek mérlegelésére – két héttel, augusztus 6-ig kitolta azt.

Sem az Intel, sem a hatóság nem árult el részleteket a megállapodástervezetről. „Az FTC-vel folyamatosan tárgyalunk, de mivel a megbeszélések bizalmasak, nem mondhatok konkrétumokat” – nyilatkozta a chipgyártó szóvivője az AP hírügynökségnek.

A hét elején több forrás arról számolt be, hogy a megállapodás a grafikus processzorok piacára is kiterjesztené azokat az értékesítésetikai vállalásokat, melyeket az Intel az Advanced Micro Deviceszel (AMD) tavaly novemberben tető alá hozott „békeszerződésben” tett, és szabályozná a cég kedvezménypolitikáját. Az nem várható, hogy az FTC bírságot fog kiszabni a chipgyártóra – ezzel az eszközzel a hatóság az Egyesült Államokban amúgy is csak ritkán, főként mulasztások esetében él.

Amint arról beszámoltunk, a hatóság tavaly december közepén jelentette be, hogy vádat emel az Intel ellen a trösztellenes és fogyasztóvédelmi törvények megsértése miatt. Az FTC a rekordösszegű bírság kiszabásával zárult európai uniós, a New York-i és más vizsgálatok során felmerültekhez részben hasonló vádakat fogalmazott meg. Többek között azt állítja, hogy az Intel egy évtizeden keresztül kedvezményekkel jutalmazta és zsarolta a legnagyobb PC-gyártókat – például a Dellt, a Hewlett-Packardot és az IBM-et – azért, hogy azok a rivális gyakran versenyképesebb chipjeit ne használják fel.

De a beadványban új vádpontok is megjelentek. Például a hivatal szerint az Intel úgy tervezte meg és fejlesztette ki a processzorain futó szoftverek lefordítására használható compilereket, hogy azok kifejezetten hátrányosan különböztessék meg a rivális chipeket. E törvényellenes taktikákat alkalmazva sikerült a vállalatnak megőriznie monopóliumát a CPU-piacon abban az időszakban is, amikor a konkurens termékei különbek voltak. Az FTC szerint hasonló piaci magatartást tanúsít az Intel a grafikus processzorok (GPU) gyakorlatilag háromszereplősnek mondható piacán is, és fennáll a veszélye annak, hogy e törvénytelen gyakorlattal e szegmensben is monopóliumra tör.

Azóta történt

Előzmények

  • A héten lezárulhat az Intel elleni eljárás

    Hírügynökségi beszámolók szerint a chipgyártó meg fog egyezni a hatósággal. Ezúttal nem lesz bírság.

  • Csúcson az Intel

    A chipgyártó óriásvállalat számára rekordnyereséget hozott a második negyedév. A kilátások is rózsásak.

  • Pörög a processzorok piaca

    Erős első negyedévet zártak a piaci szereplők. A részesedését ezúttal az Intel tudta növelni.

  • Az Intel a legnagyobb

    Tavaly az év eleji mélyrepülés miatt szerényen teljesített a félvezetőipar, de az idén látványos növekedés várható. Az Intel megőrizte vezető helyét.