Nő az EU-nyomás, de a Google szerint rossz ötlet a hálózati költségek megosztása

Robbanásszerűen nő a nyomás az EU-s telekomcégek felől a hálózati költségek megosztására, de a Google szerint ez egy 10 éves ötlet, ami ártana a fogyasztóknak.

A Deutsche Telekom, az Orange, a Telefonica, a Vodafone, a BT Group és 11 másik európai telekomcég az eddigi legnagyobb közös fellépés keretében sürgette, hogy az EU klímacéljait és növekvő energiakrízisét figyelembe véve legyen kötelező a big tech számára a hálózati költségekhez való hozzájárulás.

Az EB mindkét oldalról gyűjti a véleményeket, mielőtt javaslatot tesz a témában: még nem dőlt el, hogy kötelező-e a tech cégeknek fizetniük, hogy segítsék az 5G terjedését és a hálózatok bővítését az EU-ban. A szektor mindenesetre évi átlag 50 milliárd eurós befektetéssel működik infrastruktúraszinten, a telekomcégek szerint pedig sürgősen több tőkére van szükség, mert emelkednek a tervezési és építési költségek, az üvegszálas optikai kábelek árai megduplázódtak, az energiaárak kilőttek, és további áremelkedések is nehezítik a helyzetet.


[+]

A telekomcégek szerint időben kell lépni, mert Európa így is sok internet adta lehetőségről lemaradt, így a metaverzum korában komoly erőt kell kiépítsen. Ehhez és a fenntarthatósághoz szerintük szükséges a legnagyobb tartalomgenerátorok tisztességes hozzájárulása, ugyanis jelentős költségekkel terhelik az európai hálózatokat. Konkrétan azt mondják, az olyan cégek, mint a Google, a Meta vagy a Netflix az internetes forgalom több mint felét adják, ezért kellene a fejlesztési költségek egy részét állniuk.

Visszaütötte a labdát a Google a 10-éves ötlet kapcsán

A big tech visszautasítja ezeket a felszólításokat, mondván, hogy így is sok eszközbe és technológia fektetnek a hatékonyság növelése érdekében.

A Google viszont tovább ment, és kijelentette: visszautasítja ezeket a törekvéseket, mert egy 10 éves ötlet, ami ártana a fogyasztóknak, ráadásul már így is dollármilliókat fektetnek az internetes infrastruktúrába, és sokat tesznek a hatékonyságok növeléséért a telekomcégeknél.

A Google azt is mondja, hogy az ötlet megtörné Európa netsemlegességét vagy nyitott internet-hozzáférését. Állításuk szerint a mostani érvek ugyanazok, mint bő 10 éve, de semmilyen új adat nincs, ami változtatna a helyzeten.

A Google a fent említett hozzájárulásokon túl 23 milliárd euróból 2021-ben hat nagy európai adatközpontot, 20 globális, tenger alatti kábelt és helyi hálózatokon való digitális tartalomtárolást eszközölt.

Azóta történt

Előzmények